Benang Super sepanjang aloi nikel-Titanium memori
Benang Super sepanjang aloi nikel-Titanium memori
Berbual sekarang
Maklumat produk

Dawai aloi nikel titanium memori

NiTi aloi , juga dinamakan nitinol Kawat, ianya campuran titanium dan nikel, di mana aire dua unsur yang hadir sama peratusan atom Ni:Ti = 55:45.

Ia terutamanya mempunyai dua ciri: bentuk kesan ingatan dan superlasticity .of course, memori bentuk keupayaan niti dawai untuk menjalani kecemaran pada suhu yang satu, kemudian pulih bentuknya yang asal, underformed atas Pemanas di atas "suhu transformasi". Tetapi superlasticity berlaku pada julat suhu yang sempit, di atas suhu transformasi; dalam kes itu, tiada Pemanas adalah perlu untuk menyebabkan bentuk underformed untuk pulih.

Productes yang utama adalah plat aloi NiTi ,NiTi aloi dawai;

Niti bentuk ingatan aloi - tiub halus
Kawasan permohonan: perubatan, penerbangan, elektronik, industri marin, industri petrokimia, industri perang, Kereta, dan lain-lain komponen alat kepersisan.

  • Nitinol ini juga popular di bingkai cermin mata yang amat kukuh. Ia juga digunakan dalam beberapa jam mekanikal springs.

  • Ia boleh digunakan sebagai sistem kawalan suhu; kerana ia berubah bentuk, ia boleh mengaktifkan suis untuk mengawal suhu.

  • Ia digunakan dalam teknologi telefon bimbit sebagai antena ditarik balik, atau mikrofon boom, oleh kerana sifatnya memori yang sangat fleksibel dan mekanikal.

  • Ia digunakan dalam beberapa produk baru,ahli silap mata untuk menunjukkan "psikik" kuasa, seperti sudu tersebut akan bengkok itu sendiri apabila digunakan untuk kacau teh, kopi, atau apa-apa cecair lain yang hangat.

  • Ia juga boleh digunakan sebagai wayar yang digunakan untuk mengesan dan menandakan tumor payudara supaya pembedahan berikut boleh menjadi lebih tepat.Siasatan