Aloi Memori Nikel-Titanium Super Stretch Benang
Aloi Memori Nikel-Titanium Super Stretch Benang
Berbual sekarang
Maklumat produk

Aloi Memori Nikel-Titanium Super Stretch Benang

Aloi Ni-Ti juga dinamakan dawai nitinol, ia adalah campuran titanium dan nikel, di mana kedua-dua unsur aire hadir dalam persamaan atom yang sama Ni: Ti = 55: 45% wt.

Ia mempunyai dua sifat: kesan memori bentuk dan kecemerlangan. Memang, ingatan bentuk adalah keupayaan niti wire untuk mengalami ubah bentuk pada satu suhu, kemudian memulihkan bentuk asalnya, yang tidak berubah pada pemanasan di atas "suhu transformasi "nya. julat suhu yang sempit, tepat di atas suhu transformasinya, dalam hal ini, tidak ada pemanasan yang diperlukan untuk menyebabkan bentuk yang tidak berubah untuk pulih.

Produk utama ialah plat aloi NiTi, wayar aloi NiTi;

Niti bentuk aloi memori - tiub halus
Bidang aplikasi: perubatan, penerbangan, elektronik, industri Marin, industri petrokimia, industri perang, kereta, dan komponen alat ketepatan yang lain.

  • Nitinol juga popular dengan bingkai gelas yang sangat kuat. Ia juga digunakan dalam beberapa mata air mekanikal.

  • Ia boleh digunakan sebagai sistem kawalan suhu; kerana ia berubah bentuk, ia boleh mengaktifkan suis untuk mengawal suhu.

  • Ia digunakan dalam teknologi telefon bimbit sebagai antena yang boleh ditarik balik, atau boom mikrofon, kerana sifat memori yang sangat fleksibel dan mekanikal.

  • Ia digunakan dalam beberapa produk kebaharuan, ahli silap mata untuk menunjukkan kuasa "psikik", kerana sudu akan membengkokkan dirinya apabila digunakan untuk mengaduk teh, kopi, atau cecair panas yang lain.

  • Ia juga boleh digunakan sebagai wayar yang digunakan untuk mencari dan menandakan tumor payudara supaya pembedahan berikut dapat lebih tepat.


Siasatan