Mengapakah Titanium Alloy Bahan Yang Sukar Diusahakan?

Mengapa kita fikir aloi titanium mengapa kita menganggap aloi titanium adalah bahan yang sukar untuk digunakan? Kerana kurangnya pemahaman mendalam mengenai mekanisme dan fenomena pemprosesannya.


1. Fenomena fizikal pemprosesan titanium

Kekuatan pemotongan pemprosesan aloi titanium hanya sedikit lebih tinggi daripada keluli dengan kekerasan yang sama, tetapi fenomena fizikal pemprosesan aloi titanium jauh lebih kompleks daripada keluli, sehingga pemprosesan aloi titanium menghadapi kesulitan besar.


Sebilangan besar aloi titanium mempunyai kekonduksian terma yang sangat rendah, 1 / 7 keluli dan 1 / 16 aluminium. Oleh itu, dalam proses pemotongan haba aloi titanium tidak akan cepat sampai ke artifak atau dibawa oleh cip, dan aglomerasi di kawasan pemotongan, suhu boleh setinggi 1 000 ℃ di atas, buat pisau pemotong cepat haus, retak, dan menjana tumor devolop, cepat memakai pisau, dan menjadikan kawasan pemotongan menghasilkan lebih banyak haba dan seterusnya memendekkan jangka hayat alat pemotong.


Pada masa yang sama, suhu tinggi dalam proses pemotongan merosakkan integriti permukaan bahagian aloi titanium, yang menyebabkan penurunan ketepatan geometri bahagian-bahagian dan fenomena pengerasan kerja yang secara serius mengurangkan kekuatan keletihan.


Keanjalan aloi titanium mungkin bermanfaat untuk prestasi bahagian, tetapi ubah bentuk elastik benda kerja adalah penyebab getaran penting semasa proses pemotongan. Tekanan pemotongan menjadikan 0010010 quot; anjal 0010010 quot; benda kerja meninggalkan alat dan melantun semula, sehingga geseran antara alat dan benda kerja lebih besar daripada kesan pemotongan. Proses geseran juga menghasilkan haba, memperburuk masalah kekonduksian terma aloi titanium yang buruk.


Masalah ini lebih serius apabila memproses dinding atau cincin nipis atau bahagian lain yang mudah cacat. Tidak mudah memproses bahagian dinding nipis aloi titanium dengan ketepatan dimensi yang diharapkan. Oleh kerana bahan benda kerja ditolak oleh alat, ubah bentuk dinding nipis tempatan telah melebihi julat elastik dan ubah bentuk plastik berlaku, kekuatan bahan dan kekerasan titik pemotongan meningkat dengan jelas. Pada tahap ini, mengikut set asal, pemesinan kelajuan pemotongan menjadi terlalu tinggi, seterusnya menghasilkan keausan alat yang tajam.


0010010 quot; Panas 0010010 quot; adalah 0010010 quot; pelakunya 0010010 quot; pemprosesan aloi titanium yang sukar!

titanium alloy for sale

2. Memproses pengetahuan aloi titanium

Berdasarkan pemahaman mekanisme pemprosesan aloi titanium dan pengalaman sebelumnya, pengetahuan teknologi utama pemprosesan aloi titanium adalah seperti berikut:


(1) penggunaan bentuk geometri Sudut positif bilah, untuk mengurangkan daya pemotongan, pemotongan panas dan ubah bentuk benda kerja.


(2) menjaga suapan tetap untuk mengelakkan pengerasan benda kerja, dalam proses pemotongan, alat harus selalu dalam keadaan umpan, draf radial penggilingan ae harus 30% dari jari-jari.


(3) tekanan tinggi dan cairan pemotong aliran besar digunakan untuk memastikan kestabilan termal proses pemprosesan dan mencegah degenerasi permukaan dan kerosakan alat benda kerja kerana suhu tinggi.


(4) menjaga tepi pisau tajam, alat tumpul adalah penyebab pengumpulan panas dan keausan, mudah menyebabkan kegagalan alat.


(5) sejauh mungkin, aloi titanium diproses dalam keadaan paling lembut, kerana bahan yang dikeraskan menjadi lebih sukar untuk diproses, dan perlakuan panas meningkatkan kekuatan bahan dan meningkatkan keausan pisau.


(6) gunakan jari-jari hujung atau chamfer yang besar untuk memotong, seberapa banyak yang mungkin ke tepi. Ini mengurangkan daya pemotongan dan panas pada setiap titik dan mencegah kerosakan tempatan. Dalam proses penggilingan aloi titanium, pengaruh kelajuan pemotongan pada alat hidup vc adalah yang terbesar di antara semua parameter pemotongan, diikuti dengan beban pemotongan radial (kedalaman penggilingan) ae.


3. Selesaikan masalah pemprosesan titanium dari bilah

Haus aloi titanium adalah pakaian tempatan di bahagian belakang dan depan sepanjang arah kedalaman pemotongan. Tindak balas kimia dan penyebaran antara alat pemotong dan bahan benda kerja pada suhu pemprosesan lebih daripada 800 ℃ juga merupakan salah satu penyebab keausan alur. Semasa pemprosesan, molekul titanium bahan kerja terkumpul di hadapan bilah dan 0010010 quot; weld 0010010 quot; ke pisau di bawah tekanan tinggi dan suhu tinggi, membentuk tumor cip. Apabila serpihan dikeluarkan dari bilah, lapisan karbida pisau dikeluarkan. Oleh itu, pemprosesan aloi titanium memerlukan bahan bilah khas dan bentuk geometri.


4. Struktur alat yang sesuai untuk pemprosesan titanium

Fokus pemprosesan aloi titanium adalah haba, sebilangan besar cecair pemotong bertekanan tinggi yang disembur tepat pada masanya dan tepat pada tepi pemotong, dapat menghilangkan panas dengan cepat. Terdapat struktur khas pemotong penggilingan untuk pemprosesan aloi titanium di pasaran.