Kenapa Titanium Memiliki Rintangan Kakisan yang Cemerlang

The obtuseness of titanium bergantung kepada kewujudan filem oksida. Rintangan kakisan dalam medium pengoksidaan jauh lebih baik daripada itu dalam mengurangkan medium, di mana kakisan kadar tinggi boleh berlaku. Titanium tidak berkarat di beberapa media yang mengakis, seperti air laut, gas klorin basah, larutan klorit dan hipoklorit, asid nitrik, asid kromik, logam klorida, sulfida dan asid organik.

titanium parts

Walau bagaimanapun, dalam media yang bertindak balas dengan titanium untuk menghasilkan hidrogen (seperti asid hidroklorik dan asid sulfurik), titanium umumnya mempunyai kadar kakisan yang lebih tinggi. Tetapi jika anda menambah sedikit oksidan kepada asid, ia membentuk filem pasif. Jadi dalam asid sulfur-nitrik atau campuran asid-nitrik asid hidroklorik, walaupun dalam asid hidroklorik dengan klorin bebas, titanium tahan terhadap kakisan.


Filem pelindung oksida Titanium sering terbentuk apabila logam menyentuh air, walaupun dalam jumlah yang kecil atau sebagai wap air. Jika titanium terdedah kepada persekitaran yang sangat teroksidasi tanpa air, ia dapat mengoksidasi dengan cepat dan menghasilkan tindak balas pembakaran yang ganas dan sering spontan. Tingkah laku sedemikian telah berlaku dalam tindak balas titanium dengan asid nitrat yang mengandung nitric oxide dan titanium berlebihan dengan gas klorin kering. Walau bagaimanapun, sejumlah air diperlukan untuk mencegah tindak balas ini.