Analisis Pasaran Titanium Dalam Separuh Pertama Tahun Ini

Separuh pertama 2019 Mungkin pasaran paling hangat dalam industri titanium dalam tempoh tiga tahun yang lalu. Harga span titanium telah melambung sepanjang jalan, dan pada satu masa, bekalan plat dan tiub titanium tidak begitu banyak. Permintaan pasaran untuk plat dan tiub titanium agak aktif, dan terdapat banyak pertanyaan dan pesanan. Pada separuh pertama 2019, perusahaan milik negara yang besar dengan daya saing teras dan peralatan utama mempunyai pesanan yang relatif penuh di tangan, dengan sumber tangki titanium yang mencukupi dan keupayaan yang kuat untuk terus menerima pesanan. Syarikat-syarikat swasta dengan kelebihan harga dan masa penghantaran juga mempunyai pesanan yang mencukupi, tetapi dibatasi oleh pembekalan tangki titanium dan harga pesanan hiliran, keupayaan mereka untuk terus menerima pesanan perlu dinilai. Sebab utama fenomena ini boleh diringkaskan seperti berikut:


Pada separuh pertama tahun ini, industri petrokimia besar China telah mula membeli bahan-bahan titanium

Mengambil industri PTA sebagai contoh, China adalah pengeluar dan pengguna PTA terbesar di dunia, dan kapasiti PTA China menyumbang kira-kira 56% daripada kapasiti PTA global. Tempoh dari tahun 2011 hingga 2013 adalah puncak pengembangan industri PTA di China. Kapasiti 2013 hingga 2017 adalah sangat berlebihan, ditambah dengan kekurangan bekalan bahan mentah, industri PTA di China mengalami kerugian dan hampir tidak ada kapasiti baru. Dengan pelarasan struktur industri, industri PTA secara perlahan pulih. Dari tahun 2018 hingga 2020, industri PTA domestik akan menjadi tempoh pengembangan, dan permintaan terhadap bahan titanium juga akan meningkat dengan ketara. Difahamkan bahawa pada tahun 2019, projek penapisan kilang Shengyong, fasa ii fengming baru, fujian ratus makro, dari petrokimia, hengli fasa petrokimia ii, fasa ii zhejiang petrokimia secara beransur-ansur melangkah ke peringkat pembelian, bahan pemprosesan titanium terutama titanium plat dengan permintaan paip permintaan meletup dalam jangka pendek, ia juga akan mempromosikan kenaikan harga spesis titanium dan mempercepatkan trend bekalan titanium spons. Di China, 725 institut penyelidikan / kumpulan shuangrui, kumpulan baoti, institut penyelidikan nonferrous barat laut dan perusahaan sekutu terutamanya mampu melakukan projek besar yang sama. Perusahaan-perusahaan ini mempunyai bekalan bahan mentah yang agak mencukupi dan teknologi yang agak matang, dan dapat merealisasikan keseluruhan proses pengendalian dari bahan baku ke peralatan akhir, dengan kelebihan yang jelas.


Kuasa elektrik, bidang metalurgi pertumbuhan permintaan titanium jelas

Menurut statistik titanium, zirkonium dan cawangan hafnium persatuan logam nonferrous China, bahan-bahan titanium yang digunakan dalam medan elektrik dan bidang metalurgi relatif stabil, menyumbang kira-kira 13% daripada jumlah permintaan bahan-bahan yang diproses titanium di China setiap tahun. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, disebabkan peningkatan keperluan perlindungan alam sekitar negara dan peningkatan dan penyesuaian struktur industri, titanium telah digunakan secara meluas dalam bidang kuasa elektrik dan metalurgi. Mengambil gas buang air besar sebagai contoh, dengan piawaian perlindungan alam sekitar yang semakin ketat di China, banyak wilayah dan bandar telah mengemukakan keperluan kawalan ketat untuk cerobong asap cerobong. Pada 2018, piawaian zhejiang untuk pelepasan bahan pencemar udara dari loji janakuasa arang batu (dihantar untuk kelulusan). Kertas ini menetapkan keperluan khusus untuk had pencemaran udara dan prestasi pelepasan loji janakuasa arang batu, dan keperluan teknikal tambahan bagi hujan gipsum dan ujian plum berwarna. Dalam tempoh yang sama, beliau melaksanakan rawatan hujan gypsum dan bulu berwarna, yang memerlukan lebih daripada 60% daripada tugas rawatan yang layak untuk transformasi perlu disiapkan pada 2019. Beberapa wilayah, termasuk guangdong, jiangxi, jiangsu dan tangshan, mengemukakan pelan untuk debai pada 2018. Tiub fluorin telah dibeli sebagai tiub pertukaran haba di negara-negara asing. Oleh kerana penggunaan yang tidak matang dan kekonduksian terma rendah tiub fluorin di China, tiub pertukaran haba titanium lebih disukai untuk digunakan sebagai tiub pertukaran haba di China. Kilang kuasa di tianjin memimpin menggunakan tiub titanium sebagai tiub pertukaran haba, yang merupakan tembakan pertama tiub titanium dalam industri pemutihan. Pada 2019 ~ 2022, tiub titanium akan menjadi daya utama dalam bidang pemutihan, dan permintaan untuk tiub titanium akan meningkat dengan ketara. Dalam bidang hidrometalurgi, teknologi baru domestik berkembang seperti cendawan, dan titanium sebagai produk alternatif akan meletup dalam beberapa tahun akan datang. Perusahaan awam dalam kedua-dua industri mempunyai kelebihan jelas. Permintaan projek tunggal pada umumnya kira-kira 50 tan, yang agak longgar kepada keperluan lebar papan, tetapi sensitif terhadap harga dan tarikh penghantaran, dan perusahaan swasta mempunyai kelebihan jelas.


Industri rawatan air semakin menuntut titanium

Mengikut klasifikasi umum industri titanium, tiada klasifikasi industri rawatan air yang berasingan. Perangkaan umum adalah dalam bidang industri kimia, tenaga elektrik dan metalurgi, seperti rawatan air sisa garam yang tinggi dalam industri kimia arang batu, rawatan air sisa loji kuasa dan sebagainya. Apa yang diterangkan di sini adalah terutamanya rawatan kumbahan domestik. Penulis percaya bahawa dengan peningkatan berterusan piawaian hidup rakyat pada tahun-tahun kebelakangan ini dan kehidupan rakyat yang lebih baik, negara akan memberi tumpuan kepada rawatan kumbahan domestik bandar, kumbahan dari taman sains dan teknologi, larut sampah perbandaran dan air sisa dari sisa pembakaran untuk penjanaan kuasa dalam beberapa tahun akan datang. Ambil rawatan pelupusan tapak pelupusan sampingan sebagai contoh. Selepas sampah terurai selama beberapa hari atau bertahun-tahun, bersama-sama dengan penyusupan pemendakan, air permukaan dan air bawah tanah, leachate pelapisan coklat dan hitam akan dihasilkan, yang biasanya dikenali sebagai "sup sampah". Pada tahun 2008, Kementerian Perlindungan Alam Sekitar China menerbitkan "piawaian kawalan pencemaran sampah domestik" yang disemak semula di tapak pelupusan sampah, China menjadi piawaian pelepasan larut resapan yang paling ketat di dunia. Dalam pemberitahuan umum pasukan pengawasan perlindungan alam sekitar pusat dari 2016 hingga 2017, 8 daripada 16 wilayah melaporkan rawatan yang tidak betul di dalam pelupusan larut dalam tanah. Ini hanya data rasmi. Malah, kebanyakan wilayah dan bandar di China dikelilingi oleh sampah. Oleh kerana komposisi kompleks dan sifat yang sangat menghakis larut resapan tanah, rintangan kakisan peralatan sangat diperlukan, dan titanium juga dapat menyelesaikan masalah ini. Banyak pengeluar rawatan pelupusan tapak pelupusan mempunyai permintaan untuk titanium penuh peralatan, yang juga mendorong permintaan untuk titanium. Terdapat banyak projek domestik pada separuh pertama 2019, jadi ruang permintaan masa depan adalah besar.


Titanium sangat aktif dalam industri dan pasaran baru

Selepas tempoh yang rendah dari 2014 hingga 2018, kakitangan industri titanium telah giat mempromosikan penggunaan titanium dalam semua lapisan masyarakat, dan titanium telah diterima oleh lebih banyak industri, dari institut penyelidikan dan reka bentuk saintifik ke rumah orang biasa, semuanya mempunyai titanium bayangan. Pada masa ini, terdapat sedikit permintaan dalam industri dan pasaran ini. Perusahaan milik negara besar tidak banyak memberi perhatian kepada produk ujian produk ketenteraan atau produk ujian produk awam, yang memberikan peluang yang baik untuk perusahaan swasta kecil dan sederhana untuk berkembang. Perusahaan swasta kecil dan sederhana mempunyai semangat tinggi untuk industri titanium yang baru muncul, perkhidmatan yang baik, dan lebih banyak kelebihan untuk memberi khidmat kepada pelanggan.


Selepas beberapa tahun pelarasan struktur dan kelangsungan hidup yang paling kuat, keadaan semasa adalah agak jelas. Perusahaan milik negara dengan kekuatan teknologi teras dan peralatan utama menjadi semakin kompetitif pada masa depan. Syarikat-syarikat swasta bermula dari perkhidmatan dan secara beransur-ansur menduduki bahagian-bahagian yang dipecahbelahkan untuk memberi bermain penuh kepada kelebihan mereka. Hari-hari ketika banyak perusahaan swasta di baoji dapat melakukan apa saja yang hilang selama-lamanya. Perusahaan milik negara juga telah mula menilai sepenuhnya daya saing mereka sendiri. Daripada mengambil semua sayur-sayuran dalam bakul, mereka telah mula melakukan sesuatu atau tidak melakukan apa-apa untuk mencapai pembangunan berkualiti tinggi. 2019 adalah tahun yang penting untuk transformasi dan peningkatan industri titanium. Tahun 2019 bermula dengan emas cerah, dan kualiti sebenar pahlawan hanya dapat ditunjukkan dalam masa-masa yang bergolak. Kami berharap setiap syarikat dapat berdiri di titik permulaan yang baru dan mencapai pembangunan maju.