Industri Alloy Titanium Menentukan Sama ada Struktur Produk Diselaraskan

Titanium dan besi, aluminium, vanadium, molibdenum, seperti unsur logam yang diperbuat daripada aloi, dengan kekuatan tinggi, rintangan haba yang tinggi, rintangan kakisan yang baik dan lain-lain sifat fizikal dan mekanik yang sangat baik, digunakan secara meluas dalam industri kimia, kejuruteraan marin, pengangkutan, , bangunan dan aeroangkasa, industri ketenteraan dan kawasan berteknologi tinggi lain, adalah bahan struktur cahaya yang sangat penting, di antaranya, adalah bidang aplikasi hiliran penting aeronautik dan angkasawan.

titanium

Menurut industri "aloi industri titanium 2019-2023 analisis mendalam dan analisis ramalan pelaburan laporan" yang dikeluarkan oleh pusat penyelidikan industri, kapasiti pengeluaran aloi titanium global terutamanya tertumpu di China, Amerika Syarikat, Rusia, Jepun dan negara-negara lain , pada tahun 2010, China melepasi Amerika Syarikat untuk menjadi pengeluar aloi titanium terbesar di dunia. Produk aloi titanium Amerika terutamanya produk mewah, terutamanya yang digunakan dalam bidang penerbangan, manakala produk aloi titanium China terutamanya tertumpu di bidang rendah, dengan kandungan teknikal yang rendah, terutamanya digunakan dalam bidang industri. Berbanding dengan Amerika Syarikat, industri aloi titanium China adalah besar tetapi tidak kuat, daya saing keseluruhan lemah.


Terdapat lebih daripada 160 pengeluar aloi titanium di China. Terdapat beberapa perusahaan yang mempunyai penyelidikan dan kemahiran pembangunan bebas yang baik, kandungan teknikal produk yang tinggi dan ciri-ciri jenama yang sangat baik. Kebanyakan mereka tertumpu di medan pertengahan dan rendah, terutamanya pasaran rendah dengan kapasiti berlebihan dan persaingan sengit. Petrokimia, aeroangkasa, kuasa elektrik, Kejuruteraan marin dan industri lain terus mendapat permintaan kukuh bagi produk aloi titanium mewah, dan permintaan pasaran bagi aloi titanium beralih dari medan mewah hingga ke mewah. Walau bagaimanapun, bilangan syarikat pengeluaran aloi titanium mewah adalah kecil dan bekalan pasaran tidak mencukupi.


Pada masa ini, hanya 10% produk aloi titanium China digunakan di bidang mewah, manakala 50% produk aloi titanium di Amerika Syarikat digunakan di bidang mewah. Dengan pembangunan pesawat besar dan penambahbaikan pesawat tentera yang berterusan, permintaan untuk aloi titanium dalam industri penerbangan akan terus meningkat. Dari perspektif harga unit import bagi produk aloi titanium China pada tahun 2018, harga unit import jauh lebih tinggi daripada harga unit eksport, menunjukkan bahawa produk aloi titanium mewah China kurang bekalan dan pasaran bergantung kepada import. Industri perlu terus meningkatkan keupayaan r & d dan inovasi, meningkatkan prestasi produk, membangunkan produk fungsian baru dan mempercepatkan kadar penggantian import dalam pasaran aloi titanium mewah.


Pada tahun 2017, pengeluaran aloi titanium China adalah kira-kira 33 juta tan, dan pada tahun 2018 pengeluaran industri menurun. Di bawah pengaruh permintaan pasaran yang lemah, inventori pelabuhan yang tinggi dan keadaan ekonomi yang tidak optimum, kadar operasi perusahaan besar dalam industri aloi titanium China lebih baik pada tahun 2018, manakala perusahaan kecil berhati-hati dalam menyambung semula pengeluaran, dan keluaran keseluruhan industri menurun. Dengan peningkatan permintaan pasaran untuk aloi titanium mewah di China, perusahaan besar dengan tahap teknikal yang lebih tinggi mempunyai potensi pembangunan yang lebih besar di masa depan.


Menurut penganalisis industri, semakin pentingnya dasar negara untuk industri berteknologi tinggi, aeroangkasa, pembinaan kapal, Kejuruteraan marin, pengangkutan domestik, kawasan ketenteraan seperti permintaan yang semakin meningkat untuk bahan-bahan mewah, strategi produksi aloi titanium yang mewah adalah pentingnya, industri titanium untuk menyesuaikan struktur produk, pergeseran ke bidang high-end menjadi trend yang tidak dapat dielakkan. Oleh itu, industri aloi titanium akan mempunyai keperluan teknikal yang semakin tinggi untuk perusahaan pengeluaran. Hanya dengan sentiasa meningkatkan daya saing teras perusahaan mereka boleh mencapai pembangunan selanjutnya. Pada masa akan datang, halangan teknikal untuk memasuki industri aloi titanium akan terus meningkat.