Titanium Alloy Bar Forgings Dan Forging Titanium 'Enam Faktor yang Mempengaruhi Pengesanan

Sebilangan kecil bar aloi titanium (4.5), titik lebur tinggi (1600 ℃), keplastikan yang baik, adalah lebih baik daripada kekuatan tinggi, rintangan kakisan yang kuat, boleh bekerja untuk masa yang lama di bawah suhu tinggi (500 ℃) pada masa ini telah digunakan untuk menunggu kelebihan, dan oleh itu telah menjadi semakin penting bahagian-bahagian beban untuk enjin pesawat dan pesawat, sebagai tambahan kepada penempaan bahan aloi titanium, dan coran, plat (seperti kulit pesawat), pengikat dan sebagainya.

Nisbah berat aloi titanium yang digunakan dalam pesawat moden telah mencapai kira-kira 30%. Ia dapat dilihat bahawa penggunaan aloi titanium dalam industri penerbangan mempunyai masa depan yang luas. Sudah tentu, aloi titanium juga mempunyai kelemahan berikut: contohnya, rintangan ubah bentuk, kekonduksian haba yang kurang baik, sensitiviti takik besar (kira-kira 1.5), perubahan struktur mikro mempunyai kesan yang ketara terhadap sifat-sifat mekanikal, mengakibatkan kerumitan peleburan, rawatan haba. Oleh itu, penerapan teknologi ujian tidak menentu untuk memastikan kualiti logam dan pemprosesan produk aloi titanium adalah subjek yang sangat penting. Berikut ini terutamanya memperkenalkan kecacatan yang terdedah untuk muncul dalam pengesanan kecacatan pemalsuan aloi titanium:

titanium bar

1. Kecacatan pemisahan

Selain pemisahan, speckle, pengasingan yang kaya dengan tiang dan pemisahan seperti jalur, jenis yang paling berbahaya adalah pengasingan jenis jurang (jenis saya mengetik pemisahan), yang sering disertai dengan lubang kecil, retak, oksigen, nitrogen dan gas lain, kelembutan . Terdapat juga pemisahan yang kaya dengan aluminium (pemisahan jenis II), yang juga merupakan kecacatan berbahaya kerana kehadiran keretakan dan kerapuhan.


2. Kemasukan

Kebanyakannya adalah kemasukan logam dengan titik lebur yang tinggi dan kepadatan tinggi. Titik lebur yang tinggi, ketumpatan tinggi oleh unsur-unsur komposisi aloi titanium tidak mencair sepenuhnya dalam bentuk matriks (seperti kemasukan molybdenum), terdapat campuran dalam peleburan bahan mentah (terutamanya bahan kitar semula) alat pemotong karbida cip keruntuhan atau proses kimpalan elektroda yang tidak wajar digunakan (proses penghancuran elektrod pemutus aloi titanium peleburan), seperti kimpalan arka tungsten, kemasukan ketumpatan tinggi, seperti kemasukan tungsten, dan kemasukan kompaun titanium, dan sebagainya.


Kehadiran kemasukan mungkin menyebabkan berlakunya kejadian dan pengembangan keretakan, jadi tidak dibenarkan ada kecacatan (contohnya, kesatuan Soviet pada tahun 1977, pemeriksaan sinar-titanium x-ray didapati diameter 0.3 ~ 0.5 mm kepadatan tinggi Kemasukan mestilah dirakam).


3. rongga pengecutan sisa


4. Lubang

Lubang-lubang mungkin tidak wujud secara individu, tetapi mungkin juga terdapat dalam pelbagai kelompok, yang akan mempercepatkan kelajuan penyebaran keretakan kelelahan kitaran rendah dan menyebabkan kegagalan keletihan terlebih dahulu.


5. Crack

Terutamanya merujuk kepada retakan retakan. Titanium kelikatan yang besar, kecairan adalah miskin, dan kekonduksian haba tidak baik, oleh itu dalam proses memalsukan ubah bentuk, geseran yang tinggi di permukaan, ketidakstabilan ubah bentuk dalaman dan perbezaan suhu di dalam dan di luar jelas, lebih mudah menghasilkan dalam memalsukan zon geseran dalaman ( ketegangan), serius apabila ia menyebabkan retak, orientasi sepanjang arah tekanan ubah bentuk maksimum.


6. Overheating

Kekonduksian haba aloi titanium adalah miskin, dalam proses pemprosesan panas, sebagai tambahan kepada pemanasan yang tidak wajar yang menyebabkan penempelan atau terlalu panas bahan mentah, dalam proses penempaan juga mudah menyebabkan terlalu panas akibat kesan haba ubah bentuk, menyebabkan perubahan dalam struktur mikro, menyebabkan terlalu panas struktur weihler.