Peraturan dan Dasar Baru Akan Datang Ke Kesan Pada 1 Julai.

image

Untuk terus mengukuhkan perlindungan kastam hak harta intelek, dengan berkesan melancarkan pengeksportan haram barang-barang yang melanggar undang-undang, dan mewujudkan persekitaran perniagaan bertaraf dunia, kastam shenzhen akan melancarkan tindakan khas selama enam bulan pada kod perlindungan ipr yang dinamakan "tindakan longteng 2019 "dari 1 Julai 2019. Telah dilaporkan bahawa ini adalah tahun ketiga berturut-turut untuk kastam shenzhen untuk menjalankan operasi khas.

image

Mengisi "jenama" pada deklarasi kastam:


1. Mereka yang mempunyai logo R atau TM mestilah berjenama.


2. Jika tiada logo R atau TM pada produk, tetapi terdapat huruf yang jelas atau aksara Cina pada produk atau pakej, jenama itu juga boleh didaftarkan.


3. Jika tiada logo R atau TM dan tiada surat yang jelas atau aksara Cina pada produk atau pakej, produk itu tidak akan dilesenkan.


4. laman web penyelidikan sistem pemfailan perlindungan kastam harta intelek:

http://www.haiguanbeian.com/zscq/search/jsp/vBrandSearchIndex.jsp

image

Semasa operasi khas, adat istiadat shenzhen akan mengikut ciri-ciri saluran pengangkutan yang berbeza dan pelanggaran bentuk perdagangan, ShiCe ketepatan, tepat, untuk ditanam untuk memperkuat kelebihan harta intelek perusahaan eksport, dengan berkesan melindungi hak dan kepentingan perusahaan yang sah pelaburan asing, untuk memerangi tingkah laku yang menyalahi undang-undang menghalang pelanggaran import dan eksport pelanggaran, mengekalkan perintah perdagangan import dan eksport yang adil dan teratur.

Senarai harga $ 200 bilion Amerika boleh digunakan untuk pengecualian


Pada 30 Jun senarai tarif $ 200 bilion Amerika boleh digunakan untuk pengecualian. 19 Jun, pejabat wakil perdagangan Amerika Syarikat (USTR) mengeluarkan notis, bersedia untuk secara rasmi memulakan proses pengecualian produk senarai harga $ 200 bilion.

image

Usul permohonan pengecualian tarif $ 200 bilion

http://exclusions.USTR.gov

Tapak ini akan berlangsung dan berjalan dari 30 Jun, 2019. Tarikh akhir permohonan adalah 30 September 2019.

image

Syarikat apa yang boleh memohon pengecualian?


Permohonan untuk pengecualian produk hendaklah dikemukakan oleh entiti kita. Adalah disyorkan bahawa setiap perusahaan eksport menghubungi kami pengimport atau pengeluar jenama untuk penyertaan aktif dan mengemukakan permohonan untuk pengecualian mengikut keperluan di atas selepas permulaan formal prosedur pengecualian.


Perlu diingat bahawa kesan keputusan pengecualian produk adalah retroaktif. Sekiranya produk dikecualikan, bahagian tarif tambahan yang telah dibayar mulai 24 September 2018 akan dikembalikan. USTR telah menunda sebahagian daripada 34 bilion produk dalam senarai yang akan dikenakan tarif tambahan mulai 6 Julai 2018.


USTR telah menunda sebahagian daripada 34 bilion produk dalam senarai yang akan dikenakan tarif tambahan mulai 6 Julai 2018.
Senarai Jadual dan Pengecualian Amerika Syarikat dikenakan tarif ke atas China
Memaksa Senarai tarif mula mengenakan masa kadar dikenakan nota
34 bilion 2018-7-6 25% Lima pusingan telah dihapuskan
16 bilion 2018-8-23 25% Tidak menolaknya
200 bilion 2018-9-17 10% Tidak dikecualikan (10% masih berlaku untuk barang yang telah dikirim dari China sebelum 10 Mei 2019 tetapi belum tiba di Amerika Serikat sebelum 15 Jun)
2019-5-10 25%
300 bilion Akan ditentukan 25% Pendengaran awam pada 17 Jun, 2019. Penyerahan bantahan selepas pendengaran ditutup pada 24 Jun 2019
Kecualikan Melepaskan pusingan
Nombor sudut HTS Nombor daftar persekutuan Mulakan masa penghapusan Berkenaan dengan senarai mengenakan tambahan
Batch Pertama 9903.88.05 83 FR 67463 2018-12-28 34 billon
Batch Kedua 9903.88.06 84 FR 11152 2019-3-25 35 billon
Batch Ketiga 9903.88.07 84 FR 16310 2019-4-18 36 billon
Batch Forth 9903.88.08 84 FR 21389 2019-5-4 37 billon
Kelima Kelima 9903.88.10 84 FR 25895 2019-6-4 38 billon
Arahan pembatalan pengecualian: "masa pengecualian" bermakna eksport dari China ke Amerika Syarikat dikecualikan daripada tarif tambahan dalam tempoh satu tahun dari tarikh tersebut. Dan, pada tarikh levi untuk mengenakan tarif telah berlaku dalam tempoh jawatan, boleh dikenakan ke tempat pulangan cukai kastam Amerika Syarikat untuk menambah (iaitu, menghapuskan dengan kesan retroaktif).
Nota: kami tidak lagi mengenakan tambahan $ 300 bilion selepas mesyuarat pemimpin G20.Sejak 1 Julai, jika dokumen ini tidak dapat disediakan untuk eksport produk kimia ke Korea Selatan, pelepasan kastam tidak mungkin dan denda akan dikenakan

image

K-jangkauan terpakai kepada syarikat yang menghasilkan atau mengimport bahan kimia di Korea Selatan dan kepada syarikat asing yang mengeksport bahan kimia ke Korea Selatan. Syarikat asing yang tidak mengeksport ke Korea Selatan tetapi membentuk rantaian bekalan dengan syarikat hiliran yang sama ada eksport ke atau berpusat di Korea Selatan juga boleh terjejas.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa k-jangkauan tidak terpakai kepada situasi berikut:


Bahan radioaktif


dadah


Anestetik


kosmetik


racun perosak


baja


Makanan, aditif makanan, bekas makanan dan pembungkusan makanan


Makanan ternakan


Letupan, peluru


Bekalan ketenteraan


Makanan kesihatan fungsional


Peralatan dan instrumen perubatan


Perancang dok penghantaran eksport pelaksanaan baru mewujudkan standard caj baru


Standard pengecasan eksport perkapalan preloading manifes baru di pelabuhan ningbo akan dilaksanakan pada 1 Julai. Beberapa pengantara fret telah mengeluarkan notis yang relevan.

image

Eksport perkapalan pengangkut eksport baru yang nyata penjanaan dan penghantaran peningkatan yang besar dalam operasi perkapalan pengangkut tempahan eksport yang beroperasi dan sejumlah kos, memandangkan keadaan objektif dan kerja baru lebih keras, dan merujuk kepada amalan pelabuhan lain di negara ini, dasar menggabungkan dengan situasi sebenar pelabuhan ningbo, pengiriman penerapan kastam memerlukan perancang dok ekspor baru yang nyata dalam standar berikut:


image

Melalui sistem e-dagang dalam talian atau di antara perusahaan pengangkutan, mengemukakan model pelindung dok yang nyata, menurut 30 yuan / tiket kepada pelanggan atau agen lain yang dikenakan;


Sekiranya manifes yang diarahkan semula dikemukakan oleh kertas atau cara lain, yuran hendaklah 60 yuan / tiket kepada prinsipal atau ejen.


Untuk operasi khas seperti menukar atau memadam manifes penghantaran selepas menghantar manifes penghantaran yang diatur sebelumnya, konsinyor atau pihak yang meminta akan dikenakan bayaran untuk menghantar manifes penghantaran, standard bayaran adalah 60 yuan / tiket / masa, bayaran di atas tidak tidak termasuk caj lain ejen perkapalan yang berkaitan.


Yuran tersebut akan berkuatkuasa mulai 1 Julai 2019.

image

Pelabuhan Shanghai telah melaksanakan bil muatan tanpa kertas untuk beberapa ejen perkapalan


Baru-baru ini, Shanghai mengeluarkan satu notis: keputusan sejak 1 Julai, 2019, di mana sebahagian daripada kapal yang mula melaksanakan sepenuhnya muatan bil kertas import tanpa kertas, tidak lagi menerima bil kertas muatan. Pelanggan boleh diberi kuasa oleh bil maklumat muatan elektronik mengenai kumpulan pelabuhan menerima laman web pusat (www.sipg.com.cn) secara langsung berurusan dengan beg pakaian. Butiran pemberitahuan adalah seperti berikut:


image

image

image

Petua:

Sila beri perhatian dengan notis mengenai muatan bil kertas import kertas yang dikeluarkan oleh agensi perkapalan oleh perusahaan yang masih menggunakan tagihan muatan kertas, dan pastikan untuk merekam dan membuka kebenaran bil elektronik muatan sebelum 1 Julai, supaya tidak untuk menjejaskan pelepasan kastam biasa.


Guangzhou membatalkan barangan fi perkhidmatan pemeriksaan agensi


image


Guangzhou pembangunan dan komisen pembaharuan


Notis membatalkan item yuran perkhidmatan pemeriksaan agensi dan kuarantin


Pembaharuan rambut panicle [2019] tidak. 379


Unit yang berkaitan:


Sejak 1 Ogos 2018, pengisytiharan bersepadu bagi barangan import dan eksport adat telah dilaksanakan secara rasmi. Sistem perisytiharan dan pemeriksaan asal telah diintegrasikan ke dalam satu sistem perisytiharan untuk merealisasikan satu perisytiharan dan satu pelepasan kastam. Memandangkan bahawa fi perkhidmatan pemeriksaan agensi adalah item caj berganda dalam pautan yang sama dengan yuran perkhidmatan perisytiharan agensi, untuk mengoptimumkan persekitaran perniagaan port dan menyeragamkan tingkah laku pengecasan, kami telah memutuskan untuk membatalkan perkhidmatan pemeriksaan agensi item bayaran dalam pautan import dan eksport selepas belajar. Syarikat-syarikat yang berkenaan tidak akan menangguhkan atau enggan melaksanakannya untuk apa-apa sebab, dan mereka juga tidak akan terus mengumpulkan yuran dalam nama lain.


Notis ini berkuat kuasa mulai 1 Julai 2019.
Guangzhou pembangunan dan komisen pembaharuan

26 Jun, 2019imageChina dan belarus secara rasmi melaksanakan pengiktirafan bersama AEO


Pada April 2019, pihak berkuasa kastam China dan belarus secara rasmi menandatangani perjanjian itu atas pengiktirafan kedua-dua sistem pengurusan kredit perusahaan Republik Rakyat China dan sistem AEO republik belarus (selepas ini dirujuk sebagai perjanjian pengiktirafan bersama).

image

Keputusan itu akan berkuat kuasa pada 24 Julai 2019.


1. Selaras dengan perjanjian pengiktirafan bersama, negara-negara Cina dan putih saling mengenali "Pengendali Ekonomi yang Dibenarkan" dari kastam pihak lain untuk memudahkan pelepasan kastam bagi barang import dan eksport perusahaan AEO kedua-dua pihak.


Di antara mereka, kastam belarusian mengiktiraf perusahaan pensijilan Cina yang lebih maju sebagai syarikat AEO yang diiktiraf secara mutlak, dan kastam Cina mengiktiraf kebiasaan belarusian sebagai perusahaan AEO yang diiktiraf.


2. Semasa pelepasan kastam barangan import dan eksport, China dan belarus memberikan perusahaan AEO masing-masing langkah-langkah pemudahan berikut:


Kurangkan semakan dokumen; (I) penggunaan kadar pemeriksaan yang lebih rendah; Memberi keutamaan kepada pemeriksaan barangan yang perlu diperiksa; Menetapkan pegawai perhubungan kastam untuk komunikasi segera untuk menyelesaikan masalah pembersihan AEO; Pelepasan kastam yang pantas, termasuk pelepasan keutamaan jika perdagangan antarabangsa terganggu dan disambung semula.


Iii. Perusahaan pensijilan lanjutan dari kastam Cina dengan perdagangan import dan eksport dengan belarus perlu kod AEO: AEOCN + kod perusahaan 10 digit yang berdaftar dengan kastam Cina.


Sebagai contoh, AEOCN0123456789 memaklumkan pengimport atau pengeksport belarus untuk mengisi perisytiharan itu mengikut peraturan adat belarus. Kebiasaan belarus akan memberikan langkah-langkah kemudahan yang relevan setelah mengesahkan identitas perusahaan AEO dari adat China.


4. Apabila perusahaan mengisytiharkan barang yang diimport dari "perusahaan AEO jenis ketiga" di Rusia, ia akan mengisi kod AEO penghantar belarusian dalam ruang "kod pengirim luar negara" dalam ruang "kod pengirim luar negara" di dalam lajur "penyerah di luar negeri" dalam borang perisytiharan import dan lajur "kod penyusun AEO" dalam kargo air dan udara yang nyata. Apabila perusahaan mengeksport barangan ke perusahaan AEO di belarus, ia perlu mengisi kod AEO penerima di ruangan "penerima konsentrasi luar negeri" borang perisytiharan eksport dan lajur "kod AEO consignee" kargo air dan udara masing-masing.


Isi: "Kod negara (OLEH) + Kod perusahaan AEO (4 angka)", contohnya "BY1234". Setelah mengesahkan identiti AEO di belarus, kastam Cina akan menyediakan langkah-langkah fasiliti yang relevan.


Dari 1 Julai, satu kumpulan baru sebanyak 8 kategori akan dipindahkan dari kategori import tidak terhad kepada kategori import terhad


Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, import "sampah asing" tidak berhenti, meningkatkan beban pencemaran alam sekitar serantau, menyebabkan pencemaran alam sekitar yang serius ke beberapa kawasan. Jadi pada akhir 2018, pengumuman empat kementerian dan komisen seperti persekitaran ekologi, untuk menyesuaikan lebih lanjut katalog import pengurusan sisa pepejal, seperti besi dan sekerap besi, tembaga FeiSuiLiao, aluminium FeiSuiLiao lapan jenis sisa pepejal dari katalog kelas import bukan sisa bahan buangan pepejal sebagai bahan mentah kepada katalog kelas import terhad bahan buangan pepejal sebagai bahan mentah, sejak 1 Julai 2019.


Mulai 1 Julai, kod tarif barang ini dipotong laju cukai negara yang paling digemariPelan pelarasan kadar tarif sementara bagi import dan eksport pada tahun 2019 telah dilaksanakan pada 1 Januari 2019. Skim ini menyesuaikan kadar tarif kuota yang paling disukai, kuota tarif, kadar tarif perjanjian, kadar tarif keutamaan dan kadar tarif eksport.


Antaranya kadar tarif sementara untuk barang-barang yang diimport, termasuk 33 tarif tarif, akan diselaraskan dari 1 Julai, terutamanya yang berkaitan dengan perakam video, komponen kamera untuk telefon bimbit, kamera definisi tinggi, komponen sensor termometer inframerah, ujian litar bersepadu dan penyisihan peralatan.


image

Mengikut perjanjian pengurangan cukai produk teknologi maklumat, pengurangan cukai langkah keempat akan dilaksanakan pada 298 produk teknologi maklumat mulai 1 Julai 2019, menghapuskan kadar cukai import sementara sebanyak 14 produk dan menyempitkan skop aplikasi sementara kadar cukai import bagi satu produk.


image