Pengubah Permukaan Bar Titanium Dan Wayar

Pengubahsuaian permukaan bar dan wayar titanium terutamanya termasuk pengoksidaan nitriding, anodizing, dan pengoksidaan atmosfera.

titanium bar made in China

1. Nitriding: Mengguna pakai teknologi rawatan haba kimia seperti plasma nitriding, penyaduran ion pelbagai arka, implantasi ion, dan laser nitriding untuk membentuk salutan TIN kuning keemasan pada permukaan gigi palsu titanium, dengan itu meningkatkan rintangan haus dan rintangan kakisan titanium . Dan rintangan keletihan. Walau bagaimanapun, teknologi itu rumit dan peralatannya mahal. Adalah sukar untuk mencapai penggunaan praktikal klinikal bagi pengubahsuaian permukaan gigi palsu titanium.


2. Anodizing: Titanium rod teknologi pengoksidaan anodik adalah agak mudah. Dalam beberapa media pengoksidaan, di bawah tindakan voltan yang digunakan, anod titanium boleh membentuk filem oksida tebal, dengan itu meningkatkan ketahanan kakisan, rintangan haus dan rintangan cuaca. . Anodizing elektrolit umumnya menggunakan H2SO4 dan larutan asid organik asid.


3. Pengoksidaan atmosfera: Bar Titanium boleh membentuk filem oksida yang tebal dan kuat dalam suasana suhu tinggi, dan mempunyai kakisan yang relatif komprehensif dan kakisan interstitial titanium. Kaedah ini agak mudah.