Rusia Mempunyai Warthogs, Terlalu, Clad Dalam Titanium Armor, Tidak Lebih Buruk Daripada Orang Amerika

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, dengan meletusnya perang saudara di Syria, pelbagai senjata dan peralatan yang tidak pernah berlaku sebelum ini muncul. Antara peralatan Rusia yang digunakan di medan perang Syria, bukan sahaja Su-57 generasi terkenal dan pengebom tempur terkenal dunia Su-34, tetapi juga Su-25, yang terkenal dengan AS A-10 Pesawat Warthog Attack, seperti pesawat serangan A-10, pesawat serangan Su-25 juga sangat kurus, menekankan keupayaan serangan darat.

image

Su-25 telah dibangunkan semasa Perang Dingin. Pada masa itu, Kesatuan Soviet membangunkan pesawat serangan Su-25 untuk meningkatkan peluang kejayaan dalam perang peperangan. Kerja-kerja pembangunan khusus telah dijalankan oleh Biro Reka Bentuk Sukhoi. Prototaip berjaya dilancarkan pada pertengahan 1970-an. Terbang, dan memasuki tentera Soviet pada tahun 1980-an, nama kod NATO "Frogfoot".

titanium-armour

Pesawat serangan Su-25 mempunyai kru 15.53 meter, sayap sayap 14.36 meter, ketinggian 4.80 meter, kawasan sayap 33.7 meter persegi, berat kosong 9,800 kg, muatan maksimum 4,400 kg, dan maksimum berat berlepas 19,300 kg. Lihatlah data tidak lebih buruk daripada warthog. Kuasa pesawat serangan Su-25 disediakan oleh dua enjin turbojet yang tidak dibakar R-195. Teras maksima enjin tunggal ialah 44.18 kN. Kedudukan pemasangan jauh dari A-10. Ia berada di dalam pesawat Su-25. Ia mudah diserang dan dibuang bersama, yang tidak sebaik A-10. Su-25 mempunyai kelajuan maksimum Mach 0.82 dan radius pertempuran 560 kilometer apabila membawa bom 2000 kg.

titanium-armour

Oleh kerana beban amunisi yang besar, pesawat serangan Su-25 boleh menggunakan pelbagai senjata untuk melawan. Pesawat serangan Su-25 mempunyai beberapa titik gantung, yang boleh membawa roket 57mm dan 80mm yang tidak terkawal dan bom pembakaran 500kg dan bom cluster kimia. Terdapat pelbagai pilihan untuk operasi menjilat tanah. Sudah tentu, pesawat serangan Su-25 juga boleh melancarkan peluru berpandu anti-tangki AS-10, AS-14 dan peluru berpandu anti-tangki "Tumpahan" dan lain-lain peluru berpandu tanah ke tanah, dan mempunyai keupayaan mogok yang kuat terhadap kereta kebal musuh, kubu dan sasaran lain.

Di samping itu, A-25 juga boleh melancarkan peluru berpandu udara "atoll" atau "aphid" ke udara, dengan keupayaan mogok udara ke udara. Dari segi senjata api, pesawat serangan Su-25 mempunyai pistol berbatu dua senar Gsh-301 30 mm di bahagian kiri badan depan, dengan laju api maksimum 3000 pusingan per minit dan rizab 250 pusingan.


Sebagai pesawat serangan yang sering perlu terbang di ketinggian rendah dan menyerang sasaran tanah, Kesatuan Soviet memberi perhatian besar kepada keboleh surviviti dan kebolehpercayaan Su-25.

Sebelum pesawat Su-25, pesawat serangan Soviet dibangunkan sangat penting untuk mempercepatkan, dengan harapan untuk mengelakkan kebakaran dengan kelajuan tinggi, dan kebanyakannya menggunakan reka bentuk satu mesin. Walau bagaimanapun, pada pesawat serangan Su-25, juruteknik Soviet dilengkapi Su-25 dengan dua enjin Dua, dan partisi logam antara enjin untuk mengelakkan dimusnahkan pada masa yang sama, tetapi saya fikir ia lebih selamat untuk memisahkan kedua-dua enjin dengan jurang tertentu, seperti A-10.


Kulit enjin Su-25 lebih daripada itu. Dalam kes tidak ada minyak, Su-25 juga boleh menggunakan diesel kereta biasa, tetapi ia hanya boleh terbang selama 4 jam, dan ia mesti dirombak selepas pendaratan. Pada masa yang sama, Su-25 menggunakan manipulasi mekanikal. Pautan mekanikal aloi titanium adalah setebal 40 mm dan boleh menahan sasaran terus peluru 12.7 mm. Kokpit juruterbang juga dikelilingi oleh plat keluli tahan karat titanium peluru dengan ketebalan 10-24 mm. Perisai tebal juga dipasang di lokasi kritikal yang lain.

Boleh dikatakan bahawa Su-25 adalah pesawat serangan yang sangat kukuh dan boleh dipercayai. Fakta juga membuktikannya. Dalam perang Afghanistan, walaupun ia dilanggar oleh peluru berpandu anti-pesawat bahu, sukar untuk menyebabkan terlalu banyak ancaman terhadap pesawat serangan Su-25. Sebagai tambahan kepada Afghanistan, pesawat serangan Su-25 turut menyertai Perang di Ossetia Selatan, Syria.


Sejumlah lebih daripada 600 pesawat Serangan Su-25 dihasilkan, dan sebilangan kecil mereka dieksport sebagai tambahan kepada penggunaan mereka sendiri. Iraq menggunakan pesawat serangan Su-25 dalam perang Iran-Iraq. Walaupun Su-25 dan A-10 adalah pesawat serangan kedua-dua kurus, berbanding dengan pesawat serangan AS A-10, Su-25 masih rendah. Sebagai contoh, pesawat serangan Su-25 menggunakan kurang penggunaan bahan api dan ciri-ciri inframerah. Enjin turbojet tinggi, manakala A-10 menggunakan enjin turbofan dengan penggunaan bahan api dan ciri-ciri inframerah yang lebih baik. Dari sudut ini, kita dapat melihat jurang antara dua pesawat serangan.