Keperluan Itu Plat Titanium Mesti Bertemu Selepas Pembetulan Terma

Untuk membuat plat titanium haba diperbetulkan dengan lancar, suhu pemanasan yang sesuai, memegang masa dan membentuk tekanan mesti dipilih. Tekanan yang digunakan pada bahagian semasa penentukuran termal hanya diperlukan untuk memastikan bahagian itu ditekan terhadap acuan. Tekanan yang lebih besar tidak mempunyai banyak kesan pada bentuk cawangan, tetapi boleh menyebabkan bentuk acuan dan bangku kerja. Oleh itu, suhu dan masa adalah faktor utama yang mempengaruhi kesan pembetulan haba, dan suhu adalah faktor penentu. Dalam usaha untuk menghapuskan springback dengan memuaskan, hanya pada suhu tertentu. Spesifikasi haba yang dipanggil adalah terutamanya untuk menentukan suhu dan masa penentukuran. Ringkasnya, spesifikasi haba yang sesuai untuk pembentukan plat titanium tertentu mesti memastikan bahawa bahagian-bahagian memenuhi keperluan asas berikut setelah dibentuk:

titanium plate made in China

1. Bahagian-bahagian yang terperangkap dengan baik, dan pada dasarnya tiada pemotong manual diperlukan. Bentuk, saiz dan kualiti permukaan memenuhi keperluan pemeriksaan bahagian plat titanium;

2. Sifat mekanikal material pada dasarnya stabil, petunjuk prestasi utama pada suhu bilik dan suhu penggunaan memenuhi keperluan;

3. Tekanan negatif di dalam bahagian pada dasarnya dihapuskan;

4. Kandungan hidrogen purata bahan selepas penentukuran haba tidak melebihi nilai yang dibenarkan 150p. p. m;

5. Ketebalan total skala oksida dan lapisan penyerapan gas tidak boleh melebihi separuh daripada sisihan negatif yang dibenarkan dari ketebalan lembaran;

6. Struktur metallographic bahan tidak berubah, dan bijian tidak mempunyai pertumbuhan yang jelas dan terlalu panas.

7. Pada premis memenuhi keperluan di atas, suhu harus serendah mungkin dan masa sepatutnya mungkin, dan tekanan harus sesuai untuk menekan bahagian-bahagian.

Ujian penentukuran kami dilakukan pada mesin RX-1 domestik. Bahan-bahan tersebut adalah TA2 dan TC1, dan ketebalan adalah 0.5, 0.8 dan 1.0 mm. Termokopel digunakan untuk menunjukkan suhu acuan atau kawasan kerja dan suhu dapat dikawal dalam ± 10 ° C. Masa dikawal oleh relay masa, mengira dari masa ujian dibuat pada acuan, acuan ditutup, atau rongga kerja diambil sehingga ia dikeluarkan.

Penekanan kini pada ketepatan pembentukan. Ketepatan pembentukan adalah keperluan yang paling asas untuk membentuk bahagian akhbar, dan ia adalah indeks utama untuk mengukur sama ada spesifikasi suhu dan masa sesuai. Kaedah untuk menilai ketepatan pembentukan adalah untuk mengukur tahap tidak melekat, iaitu jumlah springback yang tinggal selepas bahagian itu disejukkan ke suhu bilik. Ambil bahagian lenturan plat berbentuk lekuk sebagai contoh. Ia boleh mewakili kelas bahagian di mana kelengkungan pesawat kecil, dan bentuknya memerlukan ketepatan. Radius lenturan relatif bahagian tersebut agak besar (seperti radius lentur relatif R / t = 200 sebelum rebound). Jika modulus keanjalan E ialah 10500 kg / mm2; had hasil α0.2 ialah 40.5 kg / mm2 untuk TA2 dan 60.5 kg / mm2 untuk TC1.

Ringkasnya, di premis pada asasnya mengekalkan ketepatan pembentukan, spesifikasi penentukuran haba plat titanium boleh ditentukan pada awalnya.