Keperluan Prestasi Bagi Bekas Titanium Dan Tiub Alloy Titanium Untuk Kegunaan Petrokimia

Titanium dan aloi titanium dalam sebatian organik, kecuali suhu lebih tinggi daripada lima asid organik (asid formik, asid asetik, asid oksalik, asid trichloroacetic dan asid trifluoroacetic), mempunyai kestabilan yang sangat baik. Oleh itu, titanium adalah bahan struktur yang sangat baik dalam penapisan petroleum dan industri petrokimia, dan boleh digunakan untuk membuat pelbagai reaktor, kapal tekanan, penukar haba, pemisah perpipaan, menara penyulingan atas kondensor lapisan dan sebagainya.

titanium alloy tubes of China

Dalam penggerudian dan pengeluaran minyak dan gas, penggerudian titanium dan peralatan pengeluaran digunakan di Britain dalam keadaan 5% H2S dan 25% NaCl pada kedalaman 600m dan 262 ° c. Bekas serikat Soviet menggunakan pam titanium, injap titanium dan peralatan air garam titanium. Untuk menyelesaikan kakisan H2S, C02 dan wap air pada 600-700atm di bahagian kepala gas asli, injap, kerusi dan batang ti-6al - 4V digunakan di negara kita.


Eksploitasi minyak dan gas luar pesisir mesti menahan hakisan kakisan dan kakisan tekanan untuk masa yang lama. Ti-6al-4v digunakan secara meluas di luar negara sebagai pam tekanan tinggi, riser dan penyambung sokongan platform minyak, sokongan tali dan sistem peredaran air laut dan tekanan. Kerana ti-6a1-4v tidak hanya tahan terhadap kakisan air laut, tetapi juga mempunyai ketangguhan tinggi, kekuatan hasil yang tinggi dan batas keletihan yang tinggi. Baru-baru ini, sendi paip pengeluaran prestress yang diperbuat daripada titanium telah dipilih di luar negara. Sendi-sendi adalah mudah untuk dipasang, ringan dan mempunyai sifat kedap elastik. Titanium adalah bahan yang terbaik. Industri minyak luar pesisir China memasuki peringkat pembangunan berskala besar. Pada masa ini, komponen struktur, komponen utama dan peralatan platform diimport dari luar negara, manakala bahan dalam negeri jarang digunakan. Tetapi harapkan titanium untuk mencari pasar besar di sini.