Analisis Prestasi Titanium Anod Dan Titanium Metal

1. Rintangan suhu rendah yang baik

Aloi titanium suhu rendah yang diwakili oleh aloi titanium TA7 (ti-5al-2.5sn), TC4 (ti-6al-4v) dan ti-2.5al-1.5mo, kekuatan mereka meningkat dengan penurunan suhu, tetapi perubahan plastik mereka sedikit. Mengekalkan kemuluran dan keliatan yang baik pada -196-253 ℃, mengelakkan keletihan sejuk logam, ia adalah bahan yang ideal untuk bekas kriogenik, tangki simpanan dan peralatan lain.

titanium anode

2. Prestasi anti-redaman yang kuat

Berbanding dengan keluli dan tembaga, titanium mempunyai masa pengurangan getaran terpanjang selepas getaran mekanikal dan getaran elektrik. Properti titanium ini boleh digunakan sebagai penalaan garpu, komponen getaran penghancur ultrasonik perubatan dan filem getaran pembesar suara audio lanjutan.


3. Bukan magnet dan bukan toksik

Titanium adalah logam bukan magnet, dalam medan magnet yang besar tidak akan menjadi magnet, bukan toksik dan tisu badan manusia dan darah mempunyai intermiscibility yang baik, sehingga digunakan oleh medan medis.


4. Modulus anjal rendah

Modulus elastik titanium ialah 106.4GMPa pada suhu bilik, 57% daripada keluli.


5. Prestasi inspirasi

Titanium adalah logam reaktif kimia yang bertindak balas dengan banyak elemen dan sebatian pada suhu tinggi. Pengenalan titanium terutamanya merujuk kepada suhu tinggi dengan karbon, hidrogen, nitrogen, reaksi oksigen.


6. Kepadatan yang rendah, keamatan yang tinggi

Ketumpatan titanium adalah 4.51g / cm3, lebih tinggi daripada aluminium dan lebih rendah daripada keluli, tembaga dan nikel, tetapi kekuatan khusus titanium berada di bahagian atas logam.


7. Rintangan kakisan

Titanium adalah logam yang sangat aktif, potensi keseimbangannya sangat rendah, dalam kecenderungan kakisan termodinamik sederhana. Ini kerana titanium dan oksigen mempunyai pertalian hebat, di udara atau dalam medium yang mengandungi oksigen, permukaan titanium menghasilkan lekatan padat, kuat, filem pengoksidaan yang tidak aktif, untuk melindungi matriks titanium daripada kakisan. Malah haus dan lusuh mekanikal boleh sembuh dengan cepat atau regenerasi. Ini menunjukkan bahawa titanium adalah logam yang mempunyai kecenderungan passivation yang kuat. Filem oksida titanium dengan suhu sederhana di bawah 315 ℃ sentiasa mengekalkan ciri ini.


Untuk meningkatkan ketahanan kakisan titanium, teknologi rawatan permukaan seperti pengoksidaan, penyaduran, penyemburan plasma, ion nitriding, implantasi ion dan rawatan laser telah dibangunkan untuk meningkatkan kesan perlindungan filem oksida titanium dan mendapatkan rintangan kakisan yang diingini kesan. Satu siri titanium-molibdenum, titanium-paladium, titanium-molibdenum-nikel dan lain-lain aloi titanium tahan karat telah dibangunkan untuk memenuhi keperluan bahan logam dalam pengeluaran asid sulfurik, asid hidroklorik, penyelesaian metilamin, suhu tinggi dan kelembapan klorin gas dan suhu tinggi klorida. Aloi molibdenum Titanium-32 digunakan dalam pemutus titanium, dan aloi nikel titanium-0.3 molibdenum-0.8 digunakan dalam persekitaran di mana hakisan kakisan atau kakisan pitting sering berlaku atau peralatan titanium sebahagiannya digunakan dengan aloi titanium-0.2 palladium.


8. Rintangan panas yang baik

Aloi titanium yang baru boleh digunakan untuk masa yang lama pada 600 ℃ atau suhu yang lebih tinggi.


9. Kekuatan tegangan mendekati kekuatan hasil

Harta ini menunjukkan bahawa nisbah kekuatan lenturan (kekuatan tegangan / kekuatan hasil) adalah tinggi dan ubah bentuk plastik bahan titanium adalah kurang baik. Oleh kerana nisbah had hasil dan modulus elastik titanium adalah besar, kapasiti springback titanium adalah besar.


10. Prestasi pemindahan haba yang baik

Walaupun kekonduksian haba titanium adalah lebih rendah daripada keluli karbon dan tembaga, kerana ketahanan kakisan yang sangat baik dari titanium, ketebalan dinding dapat dikurangkan, dan kaedah pemindahan haba di antara permukaan dan wap adalah pemeluwapan, mengurangkan haba kumpulan, permukaan tanpa penskalaan juga boleh mengurangkan rintangan haba, menjadikan prestasi pemindahan haba titanium meningkat dengan ketara.