Banyak Syarikat Kerjasama Untuk Menguji Pengayun Titanium Blade

Universiti makmal jentera turbin Notre Dame (NDTL), Norsk Titanium, Pratt & Whitney, dan TURBOCAM mengumumkan pengujian lanjut mengenai kipas bilah titanium monolitik yang dibuat menggunakan teknik pembuatan tambahan. Ujian pertama telah siap pada tahun 2018, yang akan menguji prestasi dinamik kipas. Produk ini dibuat menggunakan teknologi pendapan plasma TM titanium pesat TM (RPDTM) dan akan disahkan selaras dengan piawaian pensijilan kualiti semasa pratt & Whitney untuk komponen jentera turbin. Ujian ini membuktikan bahawa pembuatan bahan tambahan boleh digunakan untuk turbomekanik, dan membuka jalan bagi pensijilan produk yang lengkap.


Ujian ini akan berlaku di pusat pengujian mesin turbin NDTL di indiana, Amerika Syarikat, yang mempunyai teknologi paling maju di dunia. Selepas ujian pertama, produk ini memenuhi semua titik ujian, nisbah kelajuan dan tekanan ujian. Ujian ini memberi tumpuan kepada keletihan kitaran tinggi dan ciri keletihan kitaran rendah produk. Ujian ini akan merangkumi pelbagai percepatan dan ujian nyahpecutan untuk melihat kesan getaran masa nyata pada bilah.

titanium plate for aer

Antarabangsa TURBOCAM melakukan penilaian kualiti pembuatan sebelum ujian. Tiada kepekatan tegasan sisa didapati dalam penilaian. Kepekatan tekanan membawa kepada ubah bentuk. TURBOCAM antarabangsa juga menentukan bahawa bahan-bahan yang digunakan oleh titanium Norwegian pesat plasma teknologi TM juga sesuai untuk kilang rolling tradisional, dan boleh memadankan prestasi pemalsuan ti-6al-4v.


Pelan akhir bagi projek ini adalah untuk menetapkan spesifikasi untuk membuat bahagian-bahagian yang kompleks dan dibebankan untuk alat ganti. Pada masa yang sama, mencapai matlamat mengurangkan kos pembuatan dan masa pengeluaran. Matlamat ini telah dicapai dalam pembuatan bahagian-bahagian kerangka pesawat untuk Ti6Al4V.


Pratt & Whitney akan mengawasi keseluruhan proses pembuatan dan pengujian untuk menyediakan sokongan data untuk pembangunan enjin masa depan. Jurucakap syarikat berkata ia senang menjadi sebahagian daripada ujian. Penggunaan teknologi pembuatan bahan tambahan, seperti teknologi pendapan plasma TM titanium yang cepat, membolehkan langkah pembuatan dan masa pembangunan untuk komponen jentera turbin utama.


Teknologi pendapan plasma titanium Norwegian pesat (TM) adalah satu lagi teknologi percetakan 3D logam berbanding teknologi percetakan 3D serbuk biasa kami untuk logam cair. Mengikut klasifikasi ASTM, teknologi TM pemendapan plasma yang pesat adalah teknologi pencetakan 3D (DED). Dikatakan bahawa, melalui penyelidikan sendiri dan pembangunan teknologi pemendapan tenaga DED (LENS sepaksi koaksial memberi makan laser peletakan teknologi 3D), pulitrix mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam percetakan 3D bilah bilah keseluruhan.


Komponen tambahan telah digunakan selama bertahun-tahun di pesawat, tetapi penggunaannya telah terhad kepada komponen yang tidak kritikal seperti komponen paip dan komponen dalaman. Walaupun digunakan dalam bahagian enjin (seperti muncung minyak enjin GE Leap yang terkenal), keperluan prestasi bahagian-bahagiannya adalah terutamanya pemindahan haba dan bukan prestasi mekanikal. Bagi cakera bilah keseluruhan, cabaran ini berasal dari pengaliran haba dan prestasi mekanikal. Boleh dikatakan bahawa jika cakera cakera 3D yang dicetak secara keseluruhan boleh melepasi ujian beberapa lapisan keperluan prestasi penerbangan, ia adalah satu peristiwa penting untuk pembuatan bahan tambahan.


Walau bagaimanapun, untuk aplikasi pesawat, bagaimana untuk mendapatkan pensijilan merupakan cabaran penting. Kerana industri pesawat terbang cenderung untuk mengesahkan reka bentuk bahagian-bahagian dan melekatinya sepanjang hayat pesawat. Penyertaan penuh Pratt & Whitney memainkan peranan utama dalam mempromosikan pensijilan percetakan 3D.


Di samping itu, pada bulan Februari 2019, SAE dan titanium Norway memperkenalkan standard untuk penerapan teknologi percetakan pemendapan tenaga arah (DED) 3D. Kedua-dua piawai yang diformulasikan secara bersama adalah AMS7004 (bahagian-bahagian prefabrikated aloi titanium untuk pengurangan tekanan ti-6al-4v arc plasma yang berorientasikan pemendapan pengilangan tenaga) dan AMS7005 (pemangkinan dawai plasma pemanasan arc berorientasikan tenaga pembuatan teknologi). Piawaian baru menetapkan keperluan minimum untuk pelanggan aeroangkasa untuk membeli bahagian pendahuluan plasma titanium Norwegian prefabricated plasma. Ini meletakkan asas untuk pembangunan titanium Norway dalam bidang aeroangkasa.


Titanium Norway menerima pensijilan kelayakan FAA yang pertama untuk struktur aloi titanium 3d yang dicetak pada bulan Februari 2017. Teknologi ini telah digunakan untuk Dreamliner Boeing 787. Ia mendakwa mengurangkan kos bahagian sebanyak 30 peratus dan mengurangkan penggunaan tenaga, sisa bahan dan kitaran pengeluaran.