Kimpalan Laser Kaedah Kimpalan Tube Aloi Titanium

Dalam kimpalan tumbuhan tiub aloi titanium , kedalaman kimpalan ditentukan oleh ketebalan paip titanium. Oleh itu, matlamat pengeluaran adalah untuk meningkatkan kebolehbentukan dengan mengurangkan lebar kimpalan, sambil mencapai kelajuan yang lebih tinggi. Apabila memilih laser yang paling sesuai, seseorang mesti mempertimbangkan bukan sahaja kualiti balok, tetapi juga ketepatan kilang tiub. Di samping itu, sebelum ralat dalam saiz kilang boleh memainkan peranan, batasan mengurangkan tempat harus dipertimbangkan terlebih dahulu.

titanium tube

Terdapat banyak masalah dengan dimensi khusus untuk kimpalan tiub titanium, bagaimanapun, faktor utama yang mempengaruhi kimpalan ialah sambungan pada kotak kimpalan. Sebaik sahaja plat titanium telah dirasmikan untuk kimpalan, ciri-ciri kimpalan merangkumi: pelepasan plat titanium, penyimpangan kimpalan teruk / sedikit, dan perubahan dalam garis tengah kimpal. Jurang menentukan berapa banyak bahan digunakan untuk membentuk kolam kimpalan. Tekanan terlalu banyak boleh menyebabkan bahan yang berlebihan di bahagian atas atau dalam diameter tiub titanium aloi yang dikimpal. Sebaliknya, dislokasi kimpalan yang serius atau sedikit boleh menyebabkan penampilan kimpalan yang lemah.


Dalam kedua-dua kes, plat titanium dipotong dan dibersihkan, digulung dan dihantar ke tapak kimpal. Di samping itu, penyejuk digunakan untuk menyejukkan gegelung induksi yang digunakan dalam proses pemanasan. Akhirnya, beberapa penyejuk akan digunakan dalam proses penyemperitan. Di sini, satu kekuatan besar digunakan pada katri extruding untuk mengelakkan keliangan di kawasan kimpalan; Walau bagaimanapun, penggunaan tekanan penyemperitan yang lebih besar akan menyebabkan peningkatan burr (atau manik). Oleh itu, pemotong yang direka khas digunakan untuk mengeluarkan burr di dalam dan di luar tiub.


Salah satu kelebihan utama proses kimpalan frekuensi tinggi adalah keupayaannya untuk memproses tiub titanium pada kelajuan tinggi. Walau bagaimanapun, seperti yang biasa dalam kebanyakan pemalsuan fasa pepejal, sendi dikimpal antara frekuensi tinggi tidak dapat diuji dengan mudah dengan menggunakan teknik tidak merosakkan konvensional. Keretakan kimpalan mungkin berlaku di kawasan tipis sendi kekuatan rendah yang tidak dapat dikesan oleh kaedah konvensional dan mungkin kurang dapat diandalkan dalam beberapa aplikasi automotif yang menuntut.


Secara tradisional, pengeluar tiub titanium telah memilih untuk menyelesaikan proses kimpalan arka tungsten (GTAW). GTAW menghasilkan kimpalan arka antara dua elektrod tungsten yang tidak dibelanjakan. Sementara itu, gas perisai lekap diimport dari senjata untuk melindungi elektroda, menghasilkan aliran plasma terion, dan melindungi kolam lebur. Ini adalah satu proses yang mantap dan difahami yang akan membolehkan proses kimpalan berkualiti tinggi selesai. Oleh itu, kejayaan proses kimpalan di loji paip aloi titanium bergantung kepada integrasi semua teknologi individu, jadi ia mesti dianggap sebagai sistem lengkap.


Dalam semua aplikasi kimpalan tiub titanium, pinggir plat titanium cair, dan apabila tepi tiub titanium ditekan bersama menggunakan pendakap pengapit, kelebihannya mengukuhkan. Walau bagaimanapun, sifat kimpalan laser adalah ketumpatan rasuk tenaga yang tinggi. Rasuk laser bukan sahaja meleleh permukaan bahan, tetapi juga membuat lubang kunci, menjadikan kimpalan itu kelihatan sempit. Apabila tiub aloi titanium kimpalan, plat titanium rata dibentuk dan kemudian bentuk dibuat ke dalam tiub bulat. Setelah terbentuk, sendi tiub aloi titanium mesti dikimpal bersama. Pengimpal ini amat mempengaruhi kebolehbentuk bahagian. Oleh itu, sangat penting untuk memilih teknologi kimpalan yang betul untuk mendapatkan bentuk kimpalan yang dapat memenuhi keperluan pengujian yang ketat dalam industri pembuatan. Tidak ada keraguan bahawa kimpalan arka tungsten (GTAW), kimpalan frekuensi tinggi (HF), dan kimpalan laser telah digunakan dalam pembuatan tiub aloi titanium.