Pengenalan Teknologi Pencegahan Pencemaran Biologi Paip Paduan Titanium

Teknologi antifouling gas klorin

Menurut kajian yang dilakukan oleh pusat perang permukaan Amerika Syarikat, jika 0. 5 PPM gas klorin terus disuntik ke dalam penukar haba aloi titanium, lapisan lekatan coklat dapat terbentuk di permukaan penukar haba, yang secara berkesan dapat mencegah penyambungan tong gas oleh organisma Marin. Lapisan pelekat mudah dibersihkan dalam keadaan basah dan boleh terkelupas di bawah pencucian air laut. Lebih-lebih lagi, ujian ketenteraan AS menunjukkan bahawa gas klorin tidak akan menyebabkan kakisan aloi asas tembaga, yang menunjukkan bahawa kaedah antifouling gas klorin lebih sesuai untuk sistem saluran paip dengan struktur campuran aloi titanium dan aloi tembaga-nikel.

titanium alloy pipeline biological pollution prevention technology

Teknologi antifouling untuk pengklorinan air laut dengan elektrolisis

Air laut dielektrolisiskan oleh elektrod khas untuk menghasilkan klorin yang berkesan (termasuk asid hipoklorik, ion asid hipoklorus dan gas klorin). Klorin yang berkesan adalah oksidan yang kuat, yang dapat membunuh larva atau spora organisma Marin dan mencegah keterikatan dan pertumbuhan organisma Laut.


Teknologi anti-fouling ultraviolet

Penyinaran UV telah digunakan secara meluas untuk membersihkan air minum untuk kapal dagang, dan beberapa negeri dan perbandaran di Amerika Syarikat juga menggunakannya untuk membersihkan sistem air minuman dan kumbahan. Menurut biro perkapalan AS dan pengawal pantai AS, teknologi penyinaran uv dapat digunakan sebagai alternatif untuk teknologi antifouling halogen. Kelebihan uv antifouling adalah bahawa ia tidak mencemarkan alam sekitar.


Teknologi antifouling ozon

Teknologi menggunakan ozon untuk membersihkan air minuman atau kumbahan telah dipopularkan di bidang sipil. Kaedah ini, seperti teknologi ultraviolet, juga ramah lingkungan dan berkesan dalam mencegah pencemaran.


Teknologi antifouling ultrasonik

Tentera laut Australia telah menjalankan penyelidikan eksperimen mengenai teknologi antifouling ultrasonik. Dalam eksperimen tersebut, penukar haba aloi titanium dan penjana ultrasonik dipasang di bahagian luar paip. Gelombang ultrasonik digunakan untuk membangkitkan banyak gelembung kecil di air laut, menyukarkan mikroorganisma untuk melekat atau mendekati permukaan paip. Ultrasound juga dapat menghasilkan kesan peronggaan, sehingga mikroorganisma yang terpasang jatuh dan jernih.


Kesan peronggaan: apabila gelombang ultrasonik AKTIF pada cecair, sebilangan besar gelembung mikro dapat dihasilkan. Apabila tekanan suara mencapai nilai tertentu, rongga runtuh, mengakibatkan kesan peronggaan suhu tinggi, tekanan tinggi, pelepasan, pencahayaan dan gelombang kejutan. Kesan peronggaan adalah salah satu kesan terpenting pembersih ultrasonik. Sistem rawatan air ultrasonik Sonoxide komersial juga telah dinilai oleh tentera laut Australia dan dianggap mempunyai prestasi yang sangat baik, tetapi kos pemasangan awalnya tinggi.


Teknologi antifouling membran polimer

Mpeg-dopax (pasak - DOPA), membran antifouling biomimetik baru untuk permukaan aloi titanium, diuji dan dikaji oleh pusat perang permukaan laut Amerika Syarikat. Hasil kajian menunjukkan bahawa membran antifouling bionik mempunyai prestasi antifouling yang baik. Para penyelidik juga mendapati bahawa peningkatan DOPA dari 1 menjadi 3 meningkatkan sifat lekatan dan anti-fouling filem polimer. Dopa adalah sejenis ligan biologi dan menarik perhatian ramai sejak kebelakangan ini kerana lekatan biologi yang unik.