Gu Tianle Neck Implanted Titanium Metal Tidak Biasa, Telah Berulang Keajaiban Perubatan Dibuat

Pada bulan November, Louis koo ditemui dengan pita di lehernya ketika menghadiri acara. Di bawah akhbar dari media, dia mengakui bahawa dia mengalami kemurungan saraf akibat anjakan tulang belakang serviks dan menjalani pembedahan di Amerika Syarikat untuk menggantikan tulang C5 dan C6 lehernya dengan titanium.

image

Ramai peminat dalam cinta Louis koo, tetapi juga dalam logam titanium serviksnya telah menghasilkan minat yang kuat. Apa yang begitu hebat tentang logam ini yang menggantikan tulang?


"Metal perubatan" - aloi titanium


Menanam logam ke dalam tubuh manusia tidak semudah seperti kuku besi atau sekeping kayu.


1. Bukan toksik dan tidak berbahaya


Tujuh puluh peratus unsur-unsur pada jadual berkala adalah logam, tetapi disebabkan ketoksikan dan sifat mekanikal yang lemah, terdapat beberapa logam yang sesuai untuk implantasi dalam tubuh manusia. Titanium adalah salah satu daripada mereka.


Titanium dan aloinya bukan sahaja tidak toksik dan tidak berbahaya, tetapi juga mempunyai keserasian yang baik dengan tubuh manusia, dan tidak akan menyebabkan reaksi alergi sebagai implan.


image


2. Kekuatan yang tinggi dan ringan


Bahan logam perubatan sering digunakan sebagai alat berkuatkuasa di tubuh manusia, seperti sendi buatan, badan vertebra buatan, plat penetapan dalaman untuk patah tulang, skru, sekrup tulang, dan lain-lain, yang memerlukan kekuatan dan kekuatan yang lebih tinggi.


Titanium dan aloinya mempunyai kepadatan rendah, kekuatan tinggi, ringan, dan modulus anjal dekat dengan tulang semulajadi.


3. Rintangan terhadap kakisan fisiologi


Apabila logam perubatan ditanamkan ke dalam tubuh manusia, disebabkan oleh persekitaran yang kompleks di dalam tubuh manusia, pelbagai kakisan mungkin berlaku.


Titanium dan aloi titanium dikenali sebagai bahan logam bio-inert, yang mempunyai ketahanan kakisan yang sangat baik dalam persekitaran perendaman darah manusia.


Di samping memenuhi syarat-syarat di atas, titanium tidak magnet dan tidak akan menjadi magnet, mengganggu imej atau menjejaskan diagnosis semasa postoperative mri.

image

Tidak sukar untuk melihat mengapa logam di leher Louis koo adalah titanium. Malah, titanium dan aloinya telah melakukan keajaiban perubatan masa dan masa lagi.