Proses Pengeluaran Flange: Pemutus, Penempaan, Rawatan Haba

Flange lakonan, bentuk kosong dan saiz tepat, pemprosesan kuantiti yang kecil, kos rendah, tetapi terdapat kecacatan pemutus (lubang, retak, inklusi); Pertubuhan dalaman pemutus adalah miskin (jika ia adalah sebahagian pemotongan, aliran lebih buruk); Melempar bebibir umumnya mengandungi karbon yang kurang daripada flensa pemutus dan tidak mudah untuk karat, kepingan-kepingan memalsukan itu diselaraskan dan padat, dan sifat mekanik lebih baik daripada flensa pemutus. Proses penempaan yang tidak betul juga akan kelihatan bijirin besar atau tidak rata, fenomena retak pengerasan, memalsukan kos lebih tinggi daripada flange pemutus.

Forgings boleh menahan daya ricih dan tegangan yang lebih tinggi daripada coran. Kelebihan pemutus ialah ia dapat menghasilkan bentuk rumit dan kos rendah. Dan organisasi dalaman adalah seragam, tidak ada porositas pemutus, inklusi dan kecacatan berbahaya yang lain; Dari proses pengeluaran untuk membezakan flange pemutus dan flange tempa, seperti bebibir sentrifugal adalah sejenis flange pemutus.

Flange sentrifugal tergolong dalam kaedah pengecasan ketepatan, jenis pemutus ini lebih halus dalam struktur daripada pemutus pasir biasa, dan kualitinya bertambah baik.


Memalsukan aliran proses pengeluaran flange

Pilih bilet yang berkualiti tinggi untuk mengosongkan, memanaskan, membentuk dan menyejukkan selepas memalsukan. Ada penempaan percuma, die forging dan tanding die mati. Semasa pengeluaran, pilih kaedah penempaan berbeza mengikut kualiti pemalsuan dan bilangan batch pengeluaran.

Proses asas penempaan percuma: semasa penempaan bebas, bentuk sekeping penempaan secara beransur-ansur menjadi kosong melalui beberapa proses ubah bentuk asas. Proses asas penempaan percuma termasuk meresap, melukis, menumbuk, membongkok dan memotong.

Mengganggu adalah proses memalsukan kosong sepanjang paksi, mengurangkan ketinggiannya dan meningkatkan keratan rentasnya. Proses ini sering digunakan untuk memalsukan bilet gear dan lain-lain templat yang dibentuk oleh cakera. Mengganggu boleh dibahagikan kepada kesakitan yang penuh dan menjejaskan sebahagian.

Lukisan panjang: ia adalah proses penempaan untuk meningkatkan panjang kosong dan mengurangkan bahagian. Ia biasanya digunakan untuk menghasilkan bahagian-bahagian aci kosong, seperti gelendong pelarik dan rod penyambung.

Punching: proses penempaan menumbuk melalui atau melalui lubang di kosong.

Bending: proses penempaan di mana kosong dibengkokkan ke Sudut atau bentuk.

Torsion: proses penempaan di mana satu bahagian kosong diputar pada Sudut ke yang lain.

Keratan: proses penempaan membahagi kosong atau memotong kepala.

Die forging: ia dipanggil model penempaan di mana billet dipanaskan diletakkan di die tempa tetap pada peralatan die forging. Prosedur asas: blanking, pemanasan, pra-penempaan, penempaan akhir, blanking, pemangkasan, toning dan penyesuian, penembakan. Proses yang biasa digunakan adalah mengganggu, melukis, membongkok, menumbuk, membentuk. Peralatan yang digunakan untuk memalsukan yang biasa digunakan ialah die forging hammer, hot die forging press, flat forging press dan press gesper. Secara umumnya, kualiti flange palsu adalah lebih baik, secara amnya melalui pengeluaran die maju, struktur kristal halus, kekuatan tinggi, tentu saja, harga lebih tinggi.


Sistem pemotongan bebibir

Cakera dengan diameter dalaman dan luaran dan ketebalan bebibir dengan kuantiti pemesinan dipotong langsung pada plat tengah, dan kemudian lubang bolt dan garisan air diproses. Flange yang dihasilkan dengan cara ini dipanggil flange pemotong, dan diameter maksimum flange tersebut dibatasi oleh lebar plat.


Flange rolling

Proses memotong sekerap dari plat sederhana dan kemudian menggulungnya ke dalam bulatan dipanggil rolling dan sering digunakan dalam pengeluaran bebibir besar. Selepas rolling berjaya, kimpalan, kemudian meratakan, kemudian pemproses lubang air dan bolt.