Ketepatan Penapisan Titanium Rod Sintered Filter Element

Unsur penapis sintered bar titanium diperbuat daripada gentian logam yang tidak tenunan, berlapis dan tinggi suhu dengan diameter mikron. Titanium rod sintered core penapis terdiri daripada lapisan dengan saiz liang yang berbeza dan gradien liang. Boleh terus mematuhi kesan penapisan kain penapis, dan mempunyai tiga dimensi mesh, struktur berliang, porositi tinggi, luas permukaan besar, pengedaran seragam saiz liang dan ciri-ciri lain. Oleh itu, titanium rod ditapis penapis berkesan mengatasi kecacatan logam netease menampal, kerentanan, membentuk produk penapisan serbuk kekurangan rapuh, kadar aliran kecil, memproses kertas penapis, kain penapis, tidak tahan suhu yang tinggi, ciri tekanan, oleh itu, rod titanium sintered mempunyai prestasi penapisan yang sangat baik, adalah cita rasa rintangan suhu tinggi, rintangan kakisan, bahan penapis berketepatan tinggi. Aplikasi utama: 1. Penulenan penapis pelbagai polimer cair dalam industri kimia dan industri filem; 2. 2. Penapisan pelbagai cecair suhu tinggi dan menghakis dalam industri petroleum dan kimia; 3. penapisan yang baik dari pelbagai minyak hidraulik dan minyak pelincir peralatan mekanikal; 4. Penapisan jelas pelbagai cecair dalam industri farmaseutikal, biologi dan minuman.


Maklumat produk dan ciri-ciri bar titanium yang ditapis unsur penapis? Kelebihan prestasi yang mengalir, seperti ia boleh digunakan secara bersendirian, tetapi juga untuk pemancaran penggredan yang diperbuat daripada lapisan tunggal atau lapisan lapisan logam pelbagai lapisan dan komposisi mesh skrin mengikut premis permohonan dan penggunaan perbezaan, ketepatan penapisan untuk nilai dengan kadar denyutan jantung tinggi, tahan tekanan adalah besar, baik lurus yang baik, bahan keluli tahan karat, tanpa burr, keselamatan aplikasi hidup panjang, simetri mesh silinder penapis, untuk zarah 1-500 um, ketepatan penapisan cecair tinggi, hasilnya adalah baik, kawasan tiub penapis, kartrij penapis ketepatan, saiz penapis silinder penapisan boleh disesuaikan mengikut pemprosesan lukisan, dibahagikan kepada rod titanium penapis sintered, katrij penapis kecekapan tinggi, kartrij penapis minyak pelincir, kartrij penapis habuk, penapis titanium rod sintered, juga Penuras tiub penapis skrin penapis unsur, untuk peralatan tetapan silinder yang boleh dilepaskan, bahagian atas dan bawah tiub ditutup, dikelilingi oleh penapis m edium.


Hubungan antara kecekapan dan rintangan sintering elemen penapis batang titanium. Melalui standard "rintangan penentangan kami untuk penapis udara pada tahap yang berbeza", kita tahu rintangan awal dan terakhir penapis udara. Apabila rintangan meningkat kepada nilai tertentu, penapis ditakrifkan sebagai dibuang, iaitu, nilai kecekapan penapisan adalah 0. Mengapa ini? Titanium rod ditapis penapis, penapis keluli tahan karat yang ditapis, serbuk keluli tahan karat sintered filter, pengenalan rod titanium ditapis penapisan utama bahan penapisan dibuat daripada gentian keluli tahan karat sintered dirasai dan keluli tahan karat bersih penapis medium, batang titanium sintered penapis setiap muka meterai bersama dengan argon proses kimpalan arka, lapisan penapis mengamalkan pelbagai proses lipat lipatan, membentuk penapis lengkap, tidak ada kebocoran, tidak ada medium jatuh dari fenomena, sintered keluli tahan karat serat dirasai adalah sejenis serat keluli tahan karat melalui sintering haba tinggi poros kedalaman bahan penapisan; Kain tenunan keluli tahan karat diperbuat daripada dawai keluli tahan karat yang ditenun.


Sumber utama penyumbatan yang disebabkan oleh unsur penapis yang ditapis rod titanium ialah: kekotoran yang dihasilkan dalam proses kerja, seperti serpihan meterai yang dibentuk oleh tekanan hidraulik, serbuk logam yang dihasilkan oleh pakai relatif yang disebabkan oleh pergerakan, dan koloid, asfaltena dan residu karbon dihasilkan oleh kemerosotan pengoksidaan cecair minyak. Kekosongan luaran yang memasuki sistem hidraulik, seperti habuk yang memasuki pelabuhan mengisi minyak dan habuk debu; Kekal selepas dibersihkan dalam sistem hidraulik kekotoran mekanikal, seperti skala, pasir pemutus, sanga, sisa besi, cat, cat, benang kulit dan kapas selepas kekotoran bercampur dengan minyak hidraulik, dengan kitaran kartrij sintered mesh, di mana-mana akan merosakkan , pengaruh yang serius terhadap kerja biasa sistem hidraulik, seperti filem minyak antara komponen gerakan relatif, membuat jurang yang agak kecil di antara bahagian bergerak dalam komponen hidraulik (meter) dan lubang pendikit dan jurang yang macet atau disekat; Meningkatkan kebocoran dalaman, mengurangkan kecekapan, permukaan jurang garpu, meningkatkan haba, memperburuk kesan kimia minyak, membuat kemerosotan minyak.