Pembangunan Teknologi Pembuatan Alloy Titanium Penerbangan Domestik

Teknologi membentuk integral adalah kombinasi tradisional pelbagai komponen (seperti rasuk, bingkai, aci, dan lain-lain) ke dalam keseluruhan membentuk dan membentuk, mengurangkan bilangan bahagian dan penyambung, mengurangkan berat struktur pada masa yang sama, memperbaiki kebolehpercayaan bahagian, memendekkan proses pembuatan, mengurangkan kos pengeluaran. Teknologi pembuatan bingkai integral yang besar adalah perwakilan khas dalam bidang penerbangan.

titanium alloy manufacturing

Walaupun domestik dalam aloi titanium struktur rumit yang kompleks besar teknologi maju dijalankan penyelidikan yang luas, tetapi pengeluaran enterprise semua jenis pemalsuan aloi titanium adalah "maut" masalah, berat berat, secara purata, daripada itu di negara-negara asing sebanyak 10% ~ 20% , penggunaan bahan-bahan pemalsuan besar biasanya 10% ~ 15%, penggunaan bahan struktur keluli nipis rumit yang tinggi, sering hanya 2% ~ 5%, 90% atau lebih logam berharga ke dalam cip, kecekapan pengeluaran adalah lebih rendah daripada asing 5 ~ 8 kali. Terutama di China, hanya keseluruhan pemalsuan struktur rasuk kerangka dengan kawasan unjuran kurang dari 2 meter persegi boleh dihasilkan pada masa ini, sementara pemalsuan struktur keseluruhan yang lebih besar hanya boleh dihasilkan oleh kaedah penempaan percuma, atau pemalsuan keseluruhan boleh dibahagikan kepada beberapa forgings tempatan untuk maju, dan akhirnya keseluruhannya boleh dibentuk oleh kaedah kimpalan.


Pembangunan teknologi penempaan keseluruhan memerlukan sokongan peralatan besar. Sehingga sekarang, terdapat lebih daripada 30 penekan hidraulik kelas dunia lebih 10,000 ton, lebih daripada 10 di Amerika Syarikat dan Rusia, menyumbang kira-kira 70% daripada jumlah dan jumlah tan. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, negara kita juga menambah kapasiti penerbitan akhbar, seperti 800 mn die maju penekan hidraulik, udara 400 mn die menempa akhbar hidraulik, termasuk 200 mn mati memalsukan penekan hidraulik, tetapi keseluruhan teknologi penempaan berbanding dengan negara-negara maju masih mempunyai perbezaan, memerlukan peningkatan ketepatan pemalsuan teknologi maju komponen komprehensif, teknologi penempaan ketepatan multi-arah, teknologi pengawalan seragam mikrostruktur penempaan yang besar dan struktur rumit ketepatan teknologi penyekatan untuk penyelidikan selanjutnya.