Disesuaikan 3D Titanium aloi Protesis untuk melengkapi

Lelaki tua tiba-tiba mengalami kemalangan kereta, mungkin kerana kecacatan tulang yang femi atau patah leher oral tidak boleh dibaiki, menghadapi masalah tidak dapat berdiri dan berjalan di masa depan. Untuk meningkatkan kualiti kehidupan warga tua pada masa akan datang, pakar dari Hospital xijing menggunakan teknologi percetakan 3D untuk menyesuaikan Titanium aloi untuk orang tua untuk "mengisi".

titanium alloy

"Sangat cantik, anda melihat saya sangat baik sekarang, boleh berjalan dengan bebas, terima kasih kepada kemahiran doktor yang hebat, biarlah saya orang tua ini boleh terus mempunyai kualiti hidup untuk sepanjang hidup saya. 4 pada waktu pagi, diiringi oleh ahli keluarga untuk menyemak orang tua Li Yan (nama samaran) berkata gembira. Li Yan, 72, dari bandar Xianyang, Wilayah shaanxi, mengalami kemalangan kereta yang serius pada bulan Jun tahun ini, yang menyebabkan comminuted patah yang terbuka dari yang distal meninggalkan tulang paha, diiringi oleh patah yang tertutup leher, jejari dan tibia dan fibula. Beliau telah dipindahkan ke hospital xijing dalam keadaan kecemasan.


Selepas kemasukan, ortopedik trauma Guo-Lin meng Profesor analisis pasukan, mendapati bahawa kerosakan untuk mengendalikan kompleks: 11.7 cm panjang, pada pesakit yang mempunyai kecederaan femoralis dan patah tulang leher mulut, osteoporosis, tidak dapat mengekstrak kepada kawasan kerosakan tulang cancellous yang mencukupi, ia adalah sukar untuk melalui membran yang berpunca dari, mengendalikan kaedah rutin, seperti kecacatan tulang pembaikan tulang, mungkin disebabkan oleh kecacatan tulang yang besar atau patah leher reput di luar pembaikan , membawa kepada orang tua tidak boleh berdiri untuk berjalan, menjejaskan kehidupan seharian pada masa akan datang. "Jika dia tidak dapat berjalan, ia bermakna bapa saya akan berada di katil untuk sepanjang hayatnya. Ia akan kejam bagi dia. " Keluarga Li Yan sangat sedih.


Untuk menjadikan kehidupan mereka lebih baik, pakar memutuskan untuk menggunakan percetakan 3D untuk menyelesaikan masalah. Penyakit dan dianalisis berdasarkan penggunaan pengalaman pembedahan sebelum ini, rawatan trauma seperti Professor Guo-Lin meng-awal dalam rawatan yang disasarkan mengikut peringkat, dan digabungkan dengan penyakit tulang mulut femam yang besar, penggunaan pra-operasi teknologi Ortopedik digital, Reka bentuk yang khusus kerosakan tulang panjang yang adat di dalam Titanium aloi implan, dan melalui 3 d cetak bentuk bangunan. Ia dilaporkan bahawa pakar yang mengatur dua pembedahan peringkat. Fasa pertama pasukan pakar untuk warga tua untuk melaksanakan set semula debridement, pelekat luar frame sementara. Fasa kedua adalah untuk membina dan membaiki berat badan palsu. Ia mengambil pakar 5 jam untuk melengkapkan peribadi disesuaikan percetakan 3D Titanium berat badan palsu untuk membina kecacatan tulang bagi segmen yang besar. Selepas pembedahan, orang tua pulih dengan baik dan dibebaskan dari hospital.