China Telah Menjadi Pengeluar Penting Dan Pengedar Titanium Di Pasaran Global

Setiap tahun, China menggunakan lebih daripada 45% daripada jumlah permintaan global untuk bahan mentah titanium . Di samping itu, pengeluaran span titanium yang disebutkan di atas menyumbang satu pertiga daripada jumlah pengeluaran dunia, dan pengeluaran titanium dioksida menyumbang 45% daripada jumlah pengeluaran dunia. Boleh dikatakan bahawa China telah menjadi bahagian paling penting dalam industri titanium global. Kualiti pasaran titanium China dan pembangunan industri titanium China akan memberi impak penting kepada industri titanium global. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa dasar dan perubahan pasaran baru telah memberi pengaruh kepada industri titanium China. Menghadapi pengaruh ini, perusahaan China membuat pelarasan yang berterusan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, faktor terbesar yang mempengaruhi pasaran adalah tekanan yang dibawa oleh dasar alam sekitar. Sejak 2016, kerajaan China telah meningkatkan pemeriksaan alam sekitar dan berhenti bertoleransi syarikat yang mengeluarkan pelepasan haram. Ini menjadikan setiap perusahaan mesti meningkatkan pelaburan peralatan perlindungan alam sekitar. Bagi sesetengah perusahaan kecil dan sederhana, ambang modal untuk meningkatkan peralatan perlindungan alam sekitar adalah di luar kemampuan mereka untuk menanggung, membawa kepada beberapa perusahaan kecil dan sederhana untuk menghentikan pengeluaran dan keluar dari pasaran. Di samping itu, sesetengah perusahaan mempunyai kapasiti rawatan sampah yang terhad, dan untuk memastikan pematuhan terhadap pelepasan, perusahaan-perusahaan ini perlu mengurangkan pengeluaran sisa untuk memenuhi kapasiti rawatan. Untuk mengurangkan pengeluaran sisa, sesetengah syarikat juga memilih bahan berkualiti tinggi, yang memacu kos pengeluaran.

 

Dalam proses perkembangan pesat industri titanium di China, beberapa masalah telah muncul. Pertama sekali, pertumbuhan pengeluaran bijih titanium domestik agak perlahan, menyebabkan peningkatan beransur-ansur dalam pergantungan ke atas import. Kadar kecekapan titanium China, yang memuncak pada 67 peratus pada 2014, telah jatuh kepada 58 peratus. Kedua, sementara permintaan untuk bijih titanium yang diimport meningkat, turun naik berlaku di beberapa negara sumber utama import, menyebabkan kekurangan bekalan bahan baku yang stabil untuk beberapa perusahaan hiliran, yang telah menjejaskan pengeluaran. Ketidakstabilan bekalan bahan mentah mempunyai kesan negatif terhadap kualiti produk dan kos pengeluaran perusahaan titanium dioksida. Di samping itu, kualiti bijih titanium yang diimport telah berkurang dalam beberapa tahun kebelakangan. Antaranya, penurunan kandungan TiO2 membawa kepada penurunan kecekapan pengeluaran perusahaan titanium dioksida, dan juga membawa lebih banyak pengeluaran sisa. Selepas tahun 2016, keperluan perlindungan alam sekitar China telah diperkuat dengan ketara, dan peningkatan produk sisa telah menyebabkan tekanan yang besar terhadap perusahaan titanium dioksida, dan sesetengah perusahaan di sesetengah kawasan telah mengurangkan atau menghentikan pengeluaran sementara kerana masalah emisi. Walau bagaimanapun, pengurangan kandungan TiO2 secara amnya disertai dengan peningkatan kandungan unsur kekotoran, yang juga menyebabkan kualiti produk hiliran terjejas. Perusahaan hiliran perlu melabur lebih banyak pengeluaran dalam pengeluaran untuk menghapuskan kesannya.

 

Memandangkan permintaan China untuk bahan-bahan titanium meningkat dengan pesat, lebih banyak syarikat melabur dalam lombong di luar negara. Pada masa ini, Afrika adalah kawasan yang paling tertumpu bagi perusahaan China untuk melabur, dan Australia juga merupakan tempat yang tidak sesuai untuk pelaburan. Terdapat beberapa projek lombong titanium yang ideal di sekitar Perth yang sedang dalam pembangunan. Kami juga berharap dapat melihat kes-kes kerjasama yang lebih berjaya dan kerjasama menang-menang dengan perusahaan Cina. Walau bagaimanapun, di China, disebabkan oleh permintaan besar yang disebabkan oleh projek pengklorinan masa depan, sesetengah syarikat sedang membangunkan teknologi baru untuk membolehkan lebih banyak bijih titanium gred rendah diproses untuk memenuhi kehendak pengeluaran chlorinated titanium dioxide, dengan itu meningkatkan nilai bijih titanium gred rendah. Sekiranya teknologi sedemikian berjaya di industri, ia akan menyelesaikan dilema bahan mentah China. Setakat ini, permintaan China untuk bahan mentah titanium didominasi oleh bijih titanium asid sulfurik, tetapi titik pertumbuhan masa hadapan adalah bijih titanium klorida, rutil dan bahan mentah yang lain. Komponen bijih titanium domestik China tidak boleh digunakan sebagai bahan mentah untuk pengklorinan, dan hampir semua bergantung pada import, yang merupakan sebab utama mengapa China berusaha untuk membangunkan teknologi baru untuk mengubah kebolehgunaan bijih titanium. Sehingga teknologi baru muncul, permintaan masa depan China untuk bahan mentah untuk pengklorinan terikat untuk menaikkan harga lebih jauh.