Analisis Pada Punca Keretakan Strip Pada Permukaan Ta17 Alloy Cold Rolled Sheet

Aloi TA17 adalah plat aloi titanium ternary, komponen nominal ti-4al-2v, yang mengandungi sejumlah kecil unsur Al yang sangat stabil untuk meningkatkan kekuatan aloi termal, sedikit unsur yang sangat stabil V boleh memainkan peranan dalam bijirin penapisan dan meningkatkan kepekaan proses, dan prestasi kerannya lebih baik daripada aloi TC4. Aloi TA17 mempunyai kekuatan sederhana, prestasi kimpalan yang sangat baik dan rintangan kakisan air, kekuatan tinggi statik dan kitaran, rawatan haba dan penghancuran pasir tidak mempunyai kesan ke atas kekuatan, kepekaan dan sifat keletihan kitaran rendah aloi. Institut penyelidikan bahan aloi TA17 yang dibangunkan oleh struktur pusat Prometheus kesatuan Soviet, jenama antarabangsanya untuk aloi L T - 3 b, yang digunakan terutamanya dalam pembinaan kapal, tenaga atom, industri kimia, penerbangan dan bidang lain, terutamanya sebagai bahan badan kapal, pengeluarannya sekali gus menyumbang 1/3 hingga 1/2 daripada produk aloi titanium. Di China, produk utama aloi ini adalah plat, penempaan, rod dan dawai.

titanium alloy plate

Berbanding dengan bahan logam biasa konvensional, aloi titanium sukar diproses, oleh itu pelbagai kecacatan akan berlaku dalam proses pengeluaran. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kajian mengenai kecacatan keretakan permukaan lembaran bergulung sejuk aloi TA17. Untuk memberikan sokongan teknikal untuk menghasilkan kualiti permukaan yang berkualiti nipis lembaran aloi TA17, penyelidik menganalisis kecacatan retak jalur dalam proses penggulungan sejuk plat aloi TA17 dan mendapati punca pembentukannya.


Proses asas pengeluaran lembaran sejuk bergolek aloi TA17 adalah seperti berikut: paduan lebur → slab penempaan → rolling panas → rolling sejuk. Analisis komposisi kimia telah dijalankan pada sampel plat sejuk yang dilancarkan dengan retakan jalur pada permukaan. Pemerhatian stereoskopik dibuat pada stereoskop DM6000, dan permukaan retak, morfologi seksyen dan komposisi zon mikro dianalisis oleh mikroskop elektron scanning jsm-7001 dan spektrometer tenaga inca-7557 yang disertakan.


Telah didapati bahawa terdapat banyak elemen oksigen dalam retakan jalur. Rolling sejuk tidak mengoksidakan plat aloi TA17, yang boleh berlaku hanya semasa penyepuhlindapan. Oleh itu, disimpulkan bahawa kecacatan pengoksidaan ini tidak dikeluarkan sepenuhnya dalam proses pengambilan alkali selepas penyepuhlindapan dan kekal di permukaan plat, menyebabkan retakan jalur di sepanjang arah rolling dalam proses rolling sejuk berikutnya.


Pertama, dalam proses penyepuh sebelum rolling sejuk, permukaan lembaran teroksida, dan di mana terdapat kecacatan yang berkualiti pada permukaan lembaran, seperti penyingkiran sempadan bijian, kemasukan dan kecacatan lain, saluran pengoksidaan disediakan, dan pengoksidaan di bahagian-bahagian ini lebih mendalam. Dalam proses pembersihan permukaan berikutnya, seperti pengambilan alkali, kecacatan permukaan tapak disebabkan oleh pengoksidaan yang mendalam, dan masa pengambilan alkali tidak cukup untuk menghapuskan lapisan pengoksidaan sepenuhnya dan kekal di permukaan. Pengoksidaan kecacatan residu semasa proses rolling sejuk seterusnya disebabkan oleh kepekaan yang rendah tidak boleh dengan ubah bentuk matriks dan memanjang sepanjang arah rolling dan patah ke dalam siri lubang-lubang kecil, dengan peningkatan ubah bentuk rolling, kelompok ini lubang-lubang kecil melebarkan lebih jauh, jauh dipisahkan dari satu sama lain, dan rapuh bahagian-bahagian oksida mengupas, akhirnya membentuk kecacatan retak jalur bergerigi linear. Lapisan dan mendedahkan membuat bahagian-bahagian plastik untuk penyelesaian pepejal sejumlah oksigen daripada substrat adalah miskin, tidak boleh konsisten dengan matriks dalam proses melancarkan dalam ubah bentuk plastik dan muncul sejumlah besar retakan mikro, kerana bahagian ini lapisan kaya oksigen dengan kandungan oksigen yang rendah, bahagian kandungan oksigen yang tinggi dimatikan pada masa yang sama, menjadikan sebahagian daripada oksigen sisa tidak boleh menjadi ukuran spektrum, tidak mendapati analisis oksigen dan spektrum tenaga yang jelas bagi bahagian-bahagian.


Analisis di atas menunjukkan bahawa untuk menghilangkan jalur retakan TA17, langkah pertama ialah memastikan tiada kecacatan kemasukan logam dalam aloi, sementara kesan peleburan busur hampaian yang dibuang ke atas pembuangan noda dan pemurnian aloi adalah terhad. Oleh itu, kualiti bahan mentah mesti dikawal, iaitu, kualiti titanium span dan v-al aloi mesti dijamin. Yang kedua adalah untuk memastikan masa pengambilan alkali yang mencukupi selepas penyepuhlindapan untuk menghilangkan kecacatan pengoksidaan permukaan. Ketiga, lubang permukaan dan kecacatan kualiti lain yang disebabkan oleh kecacatan metalurgi harus dibersihkan sebelum rolling sejuk.