Rawatan permukaan dan teknologi pengubah titanium

Filem nipis yang terbentuk pada permukaan implan titanium oleh rawatan pengubahsuaian permukaan bahan titanium membuat implan mempunyai rintangan haus yang lebih baik, ketahanan kakisan dan biokompatibiliti. Ia diterima secara universal dan diterapkan dalam komuniti perubatan klinikal. Kerana teknologi rawatan permukaan tidak mencukupi, tiada produk implan titanium ortopedik domestik dengan membran bertetulang telah diletakkan di pasaran, dan hanya produk yang diimport dengan harga tinggi yang serupa boleh digunakan. Pemakaian teknologi PTO yang berjaya dalam implan titanium ortopedik akan mengisi jurang domestik. Kami menggunakan proses PTO untuk permukaan-merawat plat tulang titanium dan kuku. Kekerasan permukaan sampel yang dirawat meningkat sebanyak 3 kali. Selepas sampel yang dirawat tertakluk kepada 10 ujian pembasmian kuman tekanan tinggi dan tekanan tinggi, warna dan gloss mereka tidak berubah.

titanium bar

Rawatan permukaan titanium:

1, Rintangan kakisan yang dipertingkatkan:

Rawatan pengoksidaan atmosfera dan rawatan anodisasi; bukan sahaja dapat meningkatkan ketahanan kakisan, tetapi juga mencegah kerapuhan hidrogen; Di samping itu, terdapat penyaduran platinum, rawatan oksida palladium oksida / titanium oksida;

2, Meningkatkan rintangan lelasan:

Nitriding pada suhu tinggi (800-900 darjah) menjadikan permukaan Vickers kekerasan setinggi 700 atau lebih; melalui kimpalan overlay, jumlah nitrogen atau oksigen yang sesuai ditambah dalam argon untuk meningkatkan kekerasan permukaan sebanyak 2-3 kali; Melalui penyaduran ion, lapisan titanium nitrida terbentuk di permukaan, ketebalan adalah kira-kira 5 mikron, dan kekerasan permukaan Vickers setinggi 16,000-20000; krom penyaduran, dan sebagainya; melalui pemahaman ringkas mengenai titanium logam dan aloinya, ia juga akan memahami titanium dan aloi Its memainkan beberapa peranan dalam pengeluaran papan litar, dan akan diilhamkan dari segi penggunaan dan penyelenggaraan; titanium sudah menjadi prospek permohonan masa depan ketiga terbesar selepas magnesium-aluminium sebagai logam luas!

首先 Penyelidikan pertama dan arah pembangunan yang akan dilaksanakan ialah "pembangunan dan penggunaan teknologi pengubahsuaian permukaan material titanium perubatan". Di antara bahan-bahan logam biomedikal, titanium dan aloinya digunakan dalam aplikasi perubatan seperti sendi buatan, produk tulang trauma, sistem penahan dalaman ortopedik, implan pergigian, dulang gigi, injap jantung buatan, dan storan kardiovaskular intervensi kerana sifatnya yang menyeluruh. Bahan pilihan untuk produk tumbuhan endogen, pada masa ini, tidak ada bahan logam yang lebih baik untuk penggunaan klinikal daripada bahan titanium. Dalam tempoh 10 tahun yang lalu, kadar pertumbuhan pasaran bahan dan produk bioperubatan telah dikekalkan kira-kira 20-25%. Diharapkan dalam tempoh 10 hingga 15 tahun akan datang, industri peranti perubatan termasuk bahan bioperubatan akan mencapai skala pasaran produk farmaseutikal dan menjadi abad ke-21 Industri tiang ekonomi dunia.

Titanium rod dan bahan aloi titanium telah menjadi lebih dan lebih banyak digunakan dalam bidang biomedik, keperluan harian, dan bidang perindustrian sejak kebelakangan ini. Projek ini menggunakan teknologi modifikasi permukaan aloi titanium baru (proses PTO) dengan hak harta intelektual bebas dan tahap maju antarabangsa. Teknologi ini meningkatkan ketahanan rintangan, ketahanan kakisan, biokompatibiliti, pengubahsuaian permukaan menjadikan bahan titanium lebih banyak digunakan. Teknologi PTO adalah berteknologi tinggi yang mesra alam dengan kecekapan tinggi, penjimatan tenaga dan penjimatan sumber.