Aplikasi Biasa Seperti Titanium Rod Dan Titanium Anode

Batang titanium dan anod titanium mempunyai kimpalan yang baik, pemprosesan tekanan panas dan sejuk dan prestasi pemprosesan mekanikal, boleh diproses menjadi pelbagai profil, plat dan bekalan paip.

Titanium adalah bahan struktur yang ideal. Ketumpatannya tidak besar, hanya 4.5g / m3, 43% lebih ringan daripada keluli, tetapi kekuatannya dua kali setinggi besi dan hampir 5 kali lebih tinggi daripada aluminium tulen. Ia mempunyai kepadatan rendah dan kekuatan tinggi. Gabungan kekuatan tinggi dan ketumpatan rendah menjadikan titanium secara teknikal penting. Pada masa yang sama, rintangan kakisan titanium hampir atau lebih baik daripada keluli tahan karat, jadi ia telah digunakan secara meluas dalam petroleum, industri kimia, racun perosak, pewarna, kertas, industri ringan, penerbangan, pembangunan ruang, kejuruteraan Marin dan aspek lain .

Aloi titanium mempunyai kekuatan spesifik yang sangat tinggi (kekuatan dan ketumpatan nisbah), aloi titanium dalam bidang penerbangan, ketenteraan, pembinaan kapal, industri kimia, metalurgi, jentera, bidang perubatan dan lain-lain memainkan peranan yang tidak dapat ditukar. Sebagai contoh, titanium dan aluminium, kromium, vanadium, molibdenum, mangan dan unsur-unsur lain aloi, selepas rawatan haba, kekuatan kekuatan sehingga 1176.8-1471mpa, kekuatan khusus sehingga 27-33, dan kekuatan keluli aloi yang sama, kekuatan khususnya hanya 15.5-19. Aloi titanium bukan sahaja mempunyai kekuatan yang tinggi, tetapi juga rintangan kakisan, jadi ia digunakan secara meluas dalam pembinaan kapal, jentera kimia dan peralatan perubatan. Di antaranya, aloi titanium tahan karat digunakan terutamanya dalam pelbagai reaktor, menara, autoklaf, penukar haba, pam, injap, sentrifugal, talian paip, kelengkapan, sel elektrolitik, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, kerana harga tinggi titanium dan aloinya, permohonan adalah terhad.

Penggunaan aloi titanium dan titanium:

(1) titanium iodide, jenama TAD

Ia adalah titanium kemurnian tinggi yang diperolehi oleh iodisasi, jadi ia dipanggil titanium iodisasi, atau titanium tulen kimia. Walau bagaimanapun, ia masih mengandungi kekotoran interstisial seperti oksigen, nitrogen dan karbon, yang mempunyai pengaruh yang besar terhadap sifat mekanik titanium tulen. Dengan peningkatan kesucian titanium, kekuatan dan kekerasan titanium menurun dengan jelas. Jadi ciri-cirinya ialah: kestabilan kimia yang baik, tetapi kekuatannya sangat rendah.

Kerana kekuatan rendah titanium kesucian tinggi, ia tidak begitu penting sebagai bahan struktur, jadi ia jarang digunakan dalam industri. Pada masa ini, aloi titanium dan titanium tulen digunakan secara meluas dalam industri.

(2) titanium tulen perindustrian

Berbeza dengan titanium tulen kimia, titanium tulen industri mengandungi lebih banyak oksigen, nitrogen, karbon dan pelbagai kekotoran lain (seperti besi, silikon, dan lain-lain), yang pada dasarnya adalah aloi titanium dengan kandungan aloi rendah. Berbanding dengan titanium tulen, kekuatannya bertambah baik disebabkan oleh unsur-unsur kekotoran yang lebih banyak, dan sifat mekanikal dan kimianya sama dengan keluli tahan karat (tetapi kekuatannya masih rendah berbanding dengan aloi titanium).

Ciri-ciri titanium tulen industri adalah: kekuatan tidak tinggi, tetapi keplastikan yang baik, mudah untuk membentuk, stamping, kimpalan, prestasi memotong yang baik; Ia mempunyai ketahanan kakisan yang baik di atmosfera, air laut, klorin basah dan pengoksidaan, medium neutral dan lemah mengurangkan, dan rintangan pengoksidaannya lebih baik daripada kebanyakan keluli tahan karat austenitik. Tetapi rintangan panas adalah kurang, suhu perkhidmatan tidak seharusnya terlalu tinggi.

Mengikut kandungan kotor yang berbeza, titanium tulen industri boleh dibahagikan kepada TA1, TA2 dan TA3. Kekotoran jurang ketiga-tiga jenis titanium tulen ini bertambah secara beransur-ansur, jadi kekuatan mekanikal dan kekerasannya juga meningkat secara beransur-ansur, tetapi keliatan dan keliatannya berkurangan dengan sewajarnya.

Titanium murni perindustrian yang biasa digunakan ialah TA2, kerana rintangan kakisan yang sederhana dan sifat mekanik komprehensif. TA3 boleh digunakan apabila rintangan haus dan keperluan kekuatan lebih tinggi. TA1 boleh digunakan apabila prestasi pembentukan yang baik diperlukan.

Titanium tulen industri terutamanya digunakan untuk suhu kerja di bawah 350 ℃, kekuatan tidak besar, tetapi keperluan plastik stamping yang baik bahagian dan bahagian-bahagian struktur yang tahan kakisan, seperti: rangka pesawat, kulit, aksesori enjin; Paip, injap, pam dan bahagian-bahagian hidrofoil dan sistem penyahgaraman tahan karat untuk kapal; Penukar haba kimia, badan pam, menara penyulingan, sejuk, pengadun, tee, pendesak, pengikat, pam ion, injap pemampat dan omboh enjin diesel, rod penyambung, spring daun, dll.

(3) aloi titanium alpha, gred TA4, TA5, TA6, TA7.

Aloi ini adalah fasa tunggal ɑ pada suhu bilik dan suhu servis dan tidak dapat dikuatkan dengan rawatan haba (penyepuhlindapan adalah satu-satunya bentuk rawatan haba). Kekuatan pada suhu bilik umumnya lebih rendah daripada aloi beta dan alpha + aloi titanium (tetapi lebih tinggi daripada titanium tulen industri), manakala kekuatan dan kekuatan rayapan pada suhu tinggi (500-600 ℃) adalah yang tertinggi di kalangan tiga aloi titanium. Selain itu, ia mempunyai kestabilan mikrostruktur yang baik, rintangan pengoksidaan dan prestasi kimpalan, rintangan kakisan dan kebolehkerjaan, tetapi kepekaan yang rendah (termoplastik yang masih baik), dan prestasi stamping yang lemah pada suhu bilik. Yang paling banyak digunakan ialah TA7, yang mempunyai kekuatan sederhana hingga tinggi, keplastikan yang cukup dan kebolehkimpalan yang baik di bawah penyepuhlindapan, dan boleh digunakan di bawah 500 ℃. Apabila kandungan unsur-unsur kekotoran interstice (oksigen, hidrogen, nitrogen, dan sebagainya) sangat rendah, ia juga mempunyai sifat yang baik dan sifat mekanik yang komprehensif pada suhu ultra rendah, jadi ia adalah salah satu aloi suhu ultra rendah yang sangat baik.

Kekuatan tegangan TA4 sedikit lebih tinggi daripada titanium tulen industri. Terutamanya digunakan sebagai wayar kimpalan di China.

TA5 dan TA6 digunakan untuk bahagian-bahagian dan bahagian-bahagian kimpalan yang bekerja dalam medium mengakis di bawah 400 ℃, seperti kulit pesawat, bahagian kerangka, shell pemampat, pisau, bahagian kapal, dan lain-lain.

TA7 digunakan untuk bahagian struktur kerja jangka panjang dan pelbagai bahagian penempaan di bawah 500 ℃, dan boleh digunakan sehingga 900 ℃ untuk kegunaan jangka pendek. Juga digunakan untuk komponen cryogenic (-253 ℃) (seperti bekas kriogenik).

titanium anode for ox

(4) aloi titanium beta, jenama TB2.

Unsur aloi utama aloi jenis ini adalah molibdenum, kromium, vanadium dan unsur beta stabil lain. Semasa menormalkan dan pelindapkejutan, mudah untuk mengekalkan fasa beta suhu tinggi ke suhu bilik dan mendapatkan struktur fasa beta yang stabil. Oleh itu, ia dipanggil beta aloi titanium.

Titanium aloi beta boleh diperkuat dengan rawatan haba, dengan kekuatan tinggi, prestasi kimpalan yang baik dan prestasi pemprosesan tekanan. Tetapi prestasi tidak stabil, proses lebur adalah kompleks, jadi ia tidak digunakan secara meluas sebagai alfa jenis dan alpha + beta aloi titanium.

Boleh digunakan untuk 350 ℃ di bawah kerja-kerja bahagian, terutamanya digunakan untuk pembuatan pelbagai rawatan haba keseluruhan (penyelesaian pepejal, penuaan) plat setem bahagian dan bahagian kimpalan; Seperti bilah pemampat, roda, aci dan komponen berputar beban berat dan komponen pesawat lain. Aloi TB2 secara umumnya dihantar dalam keadaan rawatan penyelesaian pepejal dan digunakan selepas penyelesaian pepejal dan penuaan.

(5) rod titanium alpha-beta dan aloi titanium yang biasanya digunakan jenama TC6, TC9 dan TC10

Aloi ini dipanggil alfa + beta aloi titanium kerana struktur alfa + beta mereka dua fasa pada suhu bilik. Ia mempunyai ciri-ciri mekanikal yang baik, kebanyakan rawatan haba untuk menguatkan (tetapi TC1, TC2, TC7 mengukuhkan rawatan haba), penempaan, stamping dan prestasi kimpalan adalah baik, boleh memotong, kekuatan tinggi pada suhu bilik, 150-500 ℃ di bawah mempunyai rintangan haba yang tinggi, sesetengahnya (seperti TC1 dan TC2 TC3, TC4) juga mempunyai ketahanan suhu yang baik dan rintangan yang baik terhadap tekanan kakisan air laut dan tekanan garam tekanan rintangan kakisan; Kelemahannya ialah organisasi tidak cukup stabil.

TC4 adalah yang paling banyak digunakan dalam aloi jenis ini. Aloi bukan sahaja mempunyai sifat mekanikal yang baik pada suhu bilik, suhu tinggi dan suhu rendah, tetapi juga mempunyai ketahanan kakisan yang sangat baik dalam pelbagai media. Jadi ia digunakan secara meluas dalam industri aeroangkasa, kapal dan kimia.

TC1, TC2 boleh digunakan untuk bekerja di bawah 400 ℃ stamping bahagian, bahagian kimpalan, die forging dan pemprosesan lenturan pelbagai bahagian. Kedua-dua aloi ini juga boleh digunakan sebagai bahan struktur suhu rendah.

TC3 dan TC4 boleh digunakan sebagai bahagian kerja jangka panjang, modul struktur, pelbagai bekas, pam, bahagian suhu rendah, kapal tekanan kapal, trek tangki, dan sebagainya. Keamatan lebih tinggi daripada TC1 dan TC2.

TC6 boleh digunakan di bawah 400 ℃ dan terutamanya digunakan sebagai bahan struktur enjin pesawat. TC9 boleh digunakan untuk mengeluarkan bahagian-bahagian yang bekerja di bawah 560 ℃ untuk masa yang lama, terutamanya untuk cakera pemampat dan bilah enjin jet pesawat.

TC10 boleh digunakan untuk mengeluarkan bahagian-bahagian yang bekerja di bawah 450 ℃ untuk masa yang lama, seperti bahagian struktur pesawat, gear pendaratan, sambungan sarang lebah, peluru berpandu peluru berpandu, struktur senjata, dan lain-lain.

titanium bar  from China