Permohonan Titanium Kepada Komputer

Kerana berat ringan titanium, kerengsaan bukan logam, kitar semula dan banyak sifat baik lain, titanium semakin digunakan dalam komputer peribadi, telefon bimbit dan bidang lain. Titanium digunakan dalam komputer terutamanya sebagai komputer perumahan dan cakera keras cakera.


Kes komputer titanium

IBM mengumumkan pada bulan Mei 2000 bahawa komputer riba ThinkPad yang baru itu berpakaian komposit berasaskan titanium. Siri ThinkPad Satu siri (seperti A20p) dan siri T (seperti T20) dibuat daripada komposit berasaskan titanium, yang bukan sahaja menjadikan kes-kes yang lebih kuat dan lebih tahan terhadap gempa bumi, tetapi juga menjadikannya lebih nipis dan lebih ringan.


Fujitsu dari Jepun mempelopori penggunaan titanium tulen (99.5%) untuk menghasilkan saiz A5 kecil, kes komputer riba ringan 890g. Pada tahun 1999, syarikat itu mula menggunakan titanium pada komputer riba INTERTOP CX300.


Utama sebagai bahan shell komputer titanium daripada kekuatan tarik magnesium logam yang lebih tinggi (magnesium ialah 44.4 GPa, titanium 106.3 GPa), kekonduksian terma titanium (17 w / mK) hanya satu daripada sepuluh magnesium (159 w / mK), jadi titanium sebagai bahan shell dalam merealisasikan dinding nipis dan boleh mengekalkan kekuatan, menghalang haba daripada perkakasan seperti penyebaran, mencegah bahagian bawah demam. Terutamanya kerana rintangan kakisan permukaan titanium adalah baik, rawatan salutan permukaan menjadi agak mudah.


Cakera cakera keras komputer

Disk cakera keras kebanyakannya diperbuat daripada aloi aluminium, manakala cakera keras aloi titanium (terutamanya ti-3 al-2.5v) mempunyai lebih banyak kelebihan berbanding aloi aluminium umum dan cakera keras kaca, seperti kekuatan tinggi, dapat mengurangkan ketebalan cakera, meningkatkan ketumpatan storan dan kelajuan; Kemasan permukaan yang tinggi, boleh mengurangkan jarak antara membaca dan menulis kepala dan cakera, meningkatkan kepadatan storan; Cakera titanium juga mempunyai ciri-ciri had tinggi kerosakan dan kekerasan permukaan yang tinggi.


Timet telah melabur $ 5 juta untuk membina organisasi dalaman titanium platters. Pada tahun 1998, ia telah dibangunkan secara kecil-kecilan dalam komponen pemacu mikrokomputer. Titanium untuk cakera keras akan membawa manfaat yang besar kepada Timet.


Teknologi pengeluaran yang diguna pakai di pinggan adalah titanium yang tirus sejuk atau titanium. Permukaan platter boleh dikeringkan oleh plasma nitriding, karbida plasma atau karbida plasma. Permukaan piring juga boleh disembur dengan lapisan titanium nitrida atau lapisan borida titanium keras.