Permohonan Titanium Dalam Pemindahan Perubatan

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kita dapat melihat bahawa banyak berita perubatan telah melaporkan penggunaan aloi titanium dan titanium dalam pembedahan pemindahan perubatan. Ini bukan sahaja kemajuan yang berterusan dalam sejarah perubatan manusia, tetapi juga peningkatan permintaan untuk titanium dalam kehidupan manusia.

titanium alloys for medical

Dalam pemindahan perubatan, sendi buatan dan bahan pengganti tulang buatan harus mempunyai ciri-ciri asas berikut pada masa yang sama: berat ringan dan kekuatan tinggi, tahan banting, rintangan kakisan, dan reaksi tisu implan di dalam badan tidak akan menyebabkan kemerosotan Bahan, kurang keletihan dan kerosakan akibat tekanan berulang, dan sebagainya. Ciri-ciri yang paling penting implan logam adalah kebolehbentukan, sifat mekanik, dan kebolehkulit. Mereka mesti kekal berfungsi semasa hidup yang diharapkan dan tidak akan merosot apabila mengalami keletihan, lelasan, kakisan dan beban kesan. Bahan aloi titanium dan titanium Kemunculannya memenuhi semua keperluan di atas. Bahan gabungan sintetik terawal seperti serbuk dulang gigi, polipropilena, dan plexiglass yang digunakan adalah kekuatan rendah, mudah dilipat, dan miskin dalam biokompatibiliti. Kemudian, keluli tahan karat digunakan sebaliknya, tetapi keluli tahan karat bukan sahaja berkarat dan patah dalam cecair reseptor badan. , Dan graviti spesifiknya besar, kira-kira 2 kali berat graviti spesifik manusia. Aloi Co-Cr juga merupakan bahan gabungan buatan yang sangat baik, tetapi malangnya, kobalt dan kromium adalah toksik kepada tubuh manusia; dan aloi titanium dan titanium mempunyai graviti tertentu yang kecil (sama dengan tulang manusia), kekuatan tinggi, pemprosesan mekanikal yang baik, rintangan kakisan yang sangat baik, secara semula jadi teruk menjadi jenis baru, bahan bersama tiruan yang ideal.

Bahan titanium yang diperlukan untuk bahan pembedahan adalah terutamanya titanium tulen dan aloi Ti-6Al-4VELI. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bahan pemindahan Ti-13Nb1-13Zr dan Ti-6Al-7Nb yang mempunyai hubungan baik dengan tubuh manusia juga telah mendapat kelulusan standard ASTM. Tulang tiruan dan sendi yang terbuat dari titanium boleh diperbaharui pada sel-sel tanpa menjejaskan pertumbuhan tulang, dan mempunyai hubungan baik dengan tulang manusia, epitelium dan tisu pendiri.


Pada masa ini, aloi titanium dan titanium telah digunakan secara meluas dalam tulang buatan, sendi tulang tiruan, plat kaki bersama, pembetul tulang patah, kuku intramedullary, injap jantung buatan, cranium, dan lain-lain. Menurut statistik yang tidak lengkap, permintaan tahunan China untuk aloi titanium buatan sendi melebihi 5,000 set, dan aplikasi klinikal telah menerima keputusan yang baik.