Analisis Teknologi Pengisar Bahan Aloi Titanium

Pada masa ini, majoriti bahagian enjin pesawat menggunakan bahan-bahan aloi titanium , mengikut keperluan pemasangan, saiz permukaan mesin pemesinan dan kekasaran permukaan memerlukan pemprosesan pengisaran untuk memastikan kualiti permukaan bahagian. Oleh kerana sifat fizikal dan mekanikal bahan aloi titanium itu sendiri, luka permukaan dan degradasi integriti permukaan mudah berlaku semasa pengisaran. Pada masa ini, sangat penting untuk menyelesaikan masalah bahan aloi pengisaran titanium, jadi sangat diperlukan untuk memilih roda pengisar yang betul.


1 Analisis prestasi bahan aloi titanium

Jenis aloi titanium boleh dibahagikan kepada tiga jenis: titanium dioksida, titanium dioksida dan titanium ditambah titanium dioksida. Dengan graviti spesifik kecil, kekuatan spesifik yang tinggi, rintangan suhu tinggi, rintangan kakisan, ingatan super, modulus anjal bukan magnetik, rendah, nombor biokompatibiliti, siri ini sangat baik menjadikannya dalam pelbagai aplikasi. Titanium mempunyai titik lebur 1668 ° c dan titik mendidih 3400 ° c, yang lebih tinggi daripada feronikel. Oleh itu, rintangan haba ringan menyediakan asas yang sangat baik untuk operasi jangka panjangnya pada 500 ° c. Aloi titanium baru mempunyai suhu operasi jangka panjang yang lebih tinggi dan 10 kali lebih kuat daripada aloi aluminium pada 300-350 ℃. Biasa digunakan: + kekuatan aloi MPa titanium sehingga 1.2GPa, graviti tentu 0.44mpa, kekuatan spesifik 23-27, lebih tinggi daripada keluli aloi. Kekuatan tegangan aloi titanium boleh lebih daripada 1.5GPa, dan kekuatan yang besar mesti diberikan pada pemprosesannya, yang merupakan bahan keras biasa.


2 Kekondalan terma titanium ialah 0.036 CAL, dan kekonduksian terma aloi titanium TC11 lebih teruk. Modulus elastik titanium adalah kira-kira 1/2 daripada keluli.

Aloi titanium mengandungi oksigen, hidrogen, nitrogen, karbon, dan kadang-kadang silikon, besi dan kekotoran lain, unsur-unsur ini mempunyai tindak balas yang kuat, dalam jurang jenis kewujudan dalam kekisi, dapat meningkatkan kekuatan aloi titanium, penurunan plastik, dan bahkan ketangguhan retak, ketahanan suhu rendah, kekuatan keletihan, ketahanan kakisan, pembentukan sejuk dan kebolehkimpalan menjadi buruk. Aloi titanium dalam suhu tinggi tinggi kimia, dalam suhu pengisaran tertentu, pembentukan pengoksidaan titanium, filem pelindung nitriding, membuat lapisan permukaan pengerasan rapuh, mengurangkan keanjalan, meningkatkan tahap pemprosesan pengerasan, mudah untuk mematuhi pengisaran, menyekat roda pengisaran, mengakibatkan pengewapan terlalu panas, pengurangan integriti permukaan.


Pemilihan roda pengisar aloi titanium


2.1 Titanium aloi pengisaran memerlukan lekatan kecil roda pengisaran, memakai kecil, tidak mudah untuk menghalang dan suhu pengisaran rendah


Ini terutamanya termasuk saiz zarah saiz struktur pengikat yang kasar. Roda pengisaran biasa terdiri daripada pengikat kasar dan keliangan. Fungsi kasar adalah mengisar bahan yang diproses untuk membentuk permukaan yang sesuai. Fungsi pengikat adalah untuk mengikat pengikat bersama untuk membentuk bentuk dan kekerasan tertentu, supaya zarah-zarah yang kasar dalam proses pengisaran untuk mengekalkan jalur pergerakan stabil, dan boleh dibebaskan sendiri. Porositas sedang dalam proses pengisaran cip, penyejukan dan pelinciran. Pelelas biasa termasuk siri corundum (alumina), dan siri karbida silikon. Silikon karbida roda pengisaran perlu dipilih untuk mengisar aloi titanium.


2.2 Pemilihan pengikat


Pengikat dibahagikan kepada resin dan seramik:


1) zarah pengikat seramik mempunyai kapasiti yang kuat, kestabilan haba yang baik dan kestabilan kimia, kalis air, rintangan haba, rintangan kakisan, haus kecil, masa yang lama untuk mengekalkan prestasi pengisaran, poros, tidak mudah disekat, produktiviti yang tinggi. Keletihan, tidak dapat menahan beban impak yang lebih besar.


2) Resin terikat roda pengisar mempunyai kekuatan tinggi, keanjalan, rintangan hentaman yang baik, kestabilan terma yang lemah, rintangan kakisan yang lemah, dan akan melembutkan dan kehilangan kekuatan di bawah suhu tinggi.


Roda pengisar ikatan seramik harus dipilih untuk aloi titanium pengisaran.


2.3 Pemilihan granulariti


Aloi titanium biasanya tanah dengan saiz 36 # -80 #.


2.4 Kekerasan organisasi roda pengisaran


Pengisar aloi titanium biasanya perlu memilih kekerasan lembut atau kekerasan sederhana, organisasi lubang pengisar lubang besar longgar.