Tiga sebab untuk perang perdagangan dengan China akan menjadikan China lebih kuat

Kami tarif di China adalah (dalam jangka pendek) bukan perkara yang baik. Tetapi dalam jangka panjang, tekanan Encik Trump akan menjadikan China lebih kuat. Ini akan membantu China mempercepat penyusunan semula ekonomi, memberi penekanan lebih besar terhadap inovasi dan meningkatkan kebanggaan negara.


Kemajuan teknologi adalah penting untuk pembinaan empayar dan kebangkitan kuasa besar. Revolusi perindustrian keempat akan mengubah persaingan antarabangsa dari Buruh, wilayah dan kuasa lembut kepada teknologi baru seperti robotik, kecerdasan buatan dan perkhidmatan tanpa wayar.


Sehingga baru-baru ini, kami pembuat dasar fikir kami adalah kuasa besar teknologi. China dilihat sebagai peniru dan hanya akan mengklon teknologi Amerika atau membeli inovator Amerika untuk menyerap harta intelek dan teknologi. Tetapi dalam teknologi Internet ultra-cepat generasi baru, 5G, kami tertinggal. Tiada syarikat Amerika yang membuat peralatan rangkaian wayarles seperti huawei.


Daya dan kesan 5G Huawei dapat dilihat sebagai momen Sputnik China. Sama seperti kesatuan Soviet adalah yang pertama melancarkan satelit, China kini mendahului seluruh dunia dalam pembangunan 5G. China telah lama mengenali bahaya bergantung kepada Amerika Syarikat secara teknologi dan ekonomi. Huawei adalah produk strategi dasar perindustrian kerajaan China.


China bertujuan untuk membuat 80 peratus kecerdasan buatan di rumah, untuk mengurangkan pergantungan ke negara-negara asing untuk komponen kompleks teknologi, dan menjadi pusat utama untuk teknologi ai menjelang 2030. Strategi China telah bekerja - 48 peratus daripada pembiayaan ai global Sebagai contoh, pada tahun 2017, adalah orang Cina. Jadi mengharamkan huawei dan mengenakan tarif ke atas barangan China tidak akan memperlahankan China - ia akan merangsang sistem inovasi baru negara dan meningkatkan penyelidikan bebas.


Akibat lain dari perang perdagangan AS dengan China telah mempercepat pengimbangan semula ekonomi China daripada permintaan luar dan pelaburan terhadap permintaan domestik. Proses ini, yang bermula dengan krisis kewangan global pada tahun 2008, menjadi semakin perlu apabila kelas menengah China berkembang. Sejak itu, kerajaan telah membawa pelaburan infrastruktur berskala besar, mengambil langkah-langkah untuk meningkatkan pendapatan, mengurangkan cukai pendapatan dan memperbaiki sistem keselamatan sosial untuk membantu mengembangkan penggunaan domestik. Pada tahun 2018, apabila truf pertama mengumumkan tarif, perbelanjaan pengguna akhir menyumbang 76.2% kepada pertumbuhan KDNK China. Sejak itu, Beijing telah menerima pakai dasar baru, termasuk pemotongan cukai, pelan kanak-kanak dan pencen yang bertambah baik dan insentif lain. Jadi perang perdagangan telah (pada dasarnya) membantu China mengagihkan semula kekayaan dan menyeimbangkan ekonominya.


Perang perdagangan juga telah menyatukan orang-orang Cina di sekitar kerajaan. Orang-orang Cina melihat kita merawat syarikat-syarikat Cina sebagai pembuli dan membandingkannya dengan perdagangan yang tidak sama yang dikenakan ke atas China oleh kuasa barat pada abad ke-19. Masyarakat Cina menyuarakan pendapat mengenai topik itu, sambil menambah sokongan dalam negeri kepada kerajaan.


Perkataan Cina untuk krisis terdiri daripada dua makna: bahaya dan peluang. Keupayaan negara untuk memanfaatkan cabaran semasa dari Amerika Syarikat akan menjadikannya lebih kuat pada tahun-tahun mendatang.

US.VS.CHN