Penyerapan Hidrogen Dan Penjanaan Hidrogen Titanium Bar

Bar Titanium adalah logam yang sangat aktif. Dalam suasana hidrogen suhu tinggi atau hidrogen yang mengandungi atmosfera, sangat mudah menyerap hidrogen semasa proses kakisan mengurangkan proses asid atau celah kakisan. Apabila kandungan hidrogen titanium mencapai 0.008% -0.015%, dapat dilihat bahawa fasa hidrida acicular diendapkan dari titanium oleh mikroskop metalogografi. Dengan peningkatan kandungan hidrogen, jumlah peningkatan hidrida dan saiz hidrida meningkat. Kerosakan karat yang disebabkan oleh penyerapan hidrogen dan pembentukan hidrida titanium umumnya seperti berikut:

cp titanium bar of China

(1) kakisan permukaan dipercepatkan. Sekiranya kadar penyebaran hidrogen lambat dan hidrida terutamanya tertumpu pada permukaan, hidrida permukaan akan mengelupas mengelupas, yang akan menyebabkan kakisan dan meningkatkan berat badan.


(2) retak yang disebabkan oleh hidrogen. Jika hidrogen tersebar ke kedudukan tertumpu medan tegangan di bawah tindakan tegasan untuk membentuk hidrida, mikrocrack dalaman akan membentuk keretakan akibat hidrogen akibat penyebaran dan penembusan di bawah tindakan tekanan.


(3) kegagalan embrittlement hidrogen. Jika matriks rod titanium dari permukaan sejumlah besar penyerapan hidrogen hidroksimum yang komprehensif, akan membawa kepada titanium itu sendiri kerosakan hidrogen keringkasan.


Ketiga-tiga syarat di atas, terutama dua yang terakhir, walaupun tidak ada kadar karat yang dipercepatkan, sering menyebabkan kemalangan berpotensi yang lebih berbahaya dan oleh karenanya, kerusakan pada peralatan titanium sering lebih membawa maut.


Amalan perindustrian domestik mengesahkan kes kerosakan hidrogen banyak kes-kes peralatan titanium, seperti alat pengeluaran vinil klorida, menara sintesis urea dan penyejatan vakum tangki mempunyai kes tipikal kerosakan hidrogen keruntuhan, seperti kemalangan kerapuhan hidrogen yang lain yang berkaitan dengan bentuk lain kakisan, kadang-kadang sukar untuk membezakan dan mendiskriminasi, sesuatu yang, kertas ini menganalisis sebab kerosakan peralatan titanium memerlukan lebih banyak ujian dan penyelidikan. Amalan penyelidikan dan industri domestik dan antarabangsa yang komprehensif.