Alatan Titanium Bercetak 3D Di China Telah Digunakan Secara Leluasa Di Klinikal

Bahan serbuk logam untuk percetakan 3D termasuk aloi titanium , aloi aluminium, aloi gangsa, aloi nikel, dan lain-lain. Serbuk aloi Titanium adalah pautan yang paling penting dalam rantaian industri percetakan 3D untuk bahagian logam, dan mereka juga mempunyai nilai yang paling besar. Kaedah aerosolisasi induksi elektroda adalah salah satu kaedah utama untuk pengeluaran industri serbuk aloi titanium di dunia, dan ia juga merupakan satu-satunya kaedah untuk pengeluaran perindustrian kumpulan domestik percetakan laser 3D cincin aloi titanium bulat.

titanium alloys

Baru-baru ini, pasukan projek pengilangan tambahan Institut Penyelidikan Teknologi Titanium Panzhihua Institut Penyelidikan Besi dan Keluli telah menyiapkan pembinaan stesen argon dan penyesuaian debugging peralatan atomisasi. Ini menunjukkan bahawa institut telah membuat kemajuan dalam penyelidikan mengenai penyediaan serbuk aloi titanium sfera untuk percetakan 3D, dan telah meletakkan asas untuk pengeluaran perindustrian serbuk bulat titanium dan aloi titanium. Prinsip dasar atomisasi gas adalah proses memecahkan aliran logam cair ke dalam titisan kecil dan menguatkan ke dalam serbuk menggunakan aliran udara berkecepatan tinggi. Serbuk yang disediakan mempunyai kelebihan kesucian tinggi, kandungan oksigen yang rendah, saiz zarah serbuk yang terkawal, kos pengeluaran yang rendah dan sphericity yang tinggi.


Pada tahun 2015, Institut Teknologi Titanium Panzhihua Institut Penyelidikan Besi dan Keluli mula membuat persediaan untuk pembinaan platform persediaan serbuk titanium dan aloi titanium sfera untuk percetakan 3D; pada tahun 2016, kelengkapan pemprosesan dan pemasangan asas peralatan aerosolization telah selesai; pada tahun 2017, penyelidikan sistem telah dijalankan ke atas gas. Peralatan pengabusan telah mengalami transformasi awal, dan proses penyediaan serbuk aloi titanium dan titanium bulat melalui atomisasi gas telah dibuka, dan produk yang berkualiti dengan kualiti stabil telah diperolehi. Teknologi keseluruhan dan kualiti produk telah mencapai tahap maju antarabangsa; pada tahun 2018, titanium sfera digunakan dalam percetakan laser. Satu kejayaan telah dibuat dalam penyediaan serbuk aloi.


Pada tahun 2019, Encik Li dikesan di karsinoma sel gingiva yang betul di bawah di Hospital Stomatological Universiti Wuhan, dan kemudian menjalani pemetaan separa mandible yang betul. Selepas operasi, warga tua pulih dengan lebih baik. Walau bagaimanapun, disebabkan keruntuhan muka yang betul dan kekurangan gigi yang kronik, dia tidak dapat mengunyah dengan normal, yang serius mempengaruhi makannya. Setahun kemudian setengah, lelaki tua itu diiringi oleh anaknya ke Hospital Stomatological Universiti Wuhan, dengan harapan doktor itu boleh memperbaiki kecacatan mandinya yang betul. Profesor Jia Jun, timbalan pengarah pembedahan mulut dan maxillofacial pembedahan tumor leher di hospital, memperkenalkan bahawa dengan mengambil kira usia Encik Li dan toleransi fizikal, seperti mengambil pemindahan tulang autologous, pembedahan itu lebih traumatik, pemulihan kemudiannya perlahan , dan kos keseluruhan pembedahan adalah tinggi. . Oleh itu, Jia Jun memperkenalkan Encik Li kepada projek penyelidikan dan pembangunan utama negara pasukannya "Teknologi aloi titanium pencetakan 3D", yang boleh membaiki mandible yang betul, Encik Li dan keluarganya bersetuju. Pada 22 April, 3D aloi titanium yang dicetak "mandible" yang melepasi semua aspek penampilan, struktur, dan kekuatan mekanik telah dipindahkan ke kecacatan mandible kanan Mr Li. Operasi mengambil masa hanya dua jam. Encik Li pulih dengan baik selepas pembedahan dan dilepaskan dari hospital pada 30 April. Jia Jun memperkenalkan bahan aloi titanium yang mempunyai biokompatibiliti yang baik dan boleh disimpan dalam badan untuk masa yang lama tanpa penolakan dalam tubuh manusia. Bahan ini biasanya digunakan dalam implan untuk penggantian sendi pinggul, penggantian tulang belakang tulang belakang, dan implan pergigian. Dengan cara ini, masa operasi sangat dipendekkan, dan reka bentuk yang lebih tepat dan peribadi boleh dilakukan untuk pesakit, dengan itu mengurangkan kesakitan. Bolehkah pesakit kembali ke fungsi normal dan penampilan pra-operasi? Jia Jun mengatakan bahawa membaiki kecacatan mandibular pesakit adalah langkah pertama, supaya penampilan pesakit boleh menjadi simetri, dan gigi pada bahagian non-lesion dapat mencapai oklusi biasa. Di peringkat akhir, perlu memasang gigi palsu pada mandian titanium yang ditanam untuk membina semula fungsi occlusal biasa.