Penukar haba Titanium Gred 2 Gred 2
Penukar haba Titanium Gred 2 Gred 2
Berbual sekarang
Maklumat produk

Penukar haba titanium adalah sejenis peralatan pemindahan haba yang diperbuat daripada tiub titanium berkualiti tinggi dan memindahkan sebahagian daripada haba cecair panas kepada cecair sejuk. Penukar haba Titanium dengan banyak kelebihan industri titanium tulen, kimia, petroleum, kuasa, makanan dan banyak sektor industri lain dalam peralatan umum, dalam pengeluaran kedudukan penting.


Ciri-ciri bahan:

Dalam praktiknya, kesan pemindahan haba penukar haba berkait rapat dengan ciri-ciri bahan dan proses penukar haba. Dalam proses penumpuan, larut atau kekotoran sering kali menyimpan dan mengkristal pada permukaan pemanasan untuk membentuk lapisan skala, yang mempengaruhi pemindahan haba. Sesetengah larutan sensitif termal dan mudah rosak jika mereka terlalu lama pada suhu tinggi. Sesetengah bahan mempunyai kelikatan yang lebih tinggi atau lebih tinggi dan sebagainya.


Ciri-ciri fizikal:

Penukar haba titanium diperbuat daripada tiub titanium berkualiti tinggi. Dalam sifat fizikal, tiub titanium mempunyai kelebihan berat ringan, sifat mekanikal yang unggul dan sebagainya. Kekuatan tegangan titanium tulen adalah sehingga 180kg / mm2. Sesetengah keluli adalah lebih kuat daripada aloi titanium, tetapi kekuatan tertentu (nisbah kekuatan tegangan kepada ketumpatan) aloi titanium melebihi keluli berkualiti tinggi. Di samping itu, aloi titanium mempunyai rintangan haba yang baik, ketahanan suhu rendah dan ketahanan fraktur.


Paip titanium hendaklah tertakluk kepada dua piawaian kebangsaan mengikut keperluan dan prestasi yang berbeza:


GB / T3624-1995 GB / T3625-1995.


Bekalan jenama: TA0, TA1, TA2, TA9, TA10


BT1-00, BT1-0


Gr1, Gr2


Spesifikasi: diameter 4 ~ 114mm


Delta ketebalan dinding 0.2 ~ 4.5 mm


Panjang dalam lingkungan 15m


Sifat kimia:

Secara kimia, titanium mempamerkan kestabilan dan rintangan kakisan yang baik dalam pelbagai penyelesaian perindustrian. Titanium tulen industri adalah bahan aksesori yang sangat baik untuk peralatan penyejukan.


Titanium tulen industri boleh digunakan secara meluas dalam sebatian organik, penyelesaian alkali, larutan garam dan media lain, dan tidak mudah bertindak balas dengannya, rintangan kakisan yang baik; Titanium tulen mempunyai ketahanan kakisan yang baik terhadap kepekatan rendah asid hidroklorik, asid sulfurik, asid nitrik dan asid anorganik lain pada suhu bilik. Walau bagaimanapun, dengan peningkatan kepekatan sederhana dan suhu kerja, titanium tulen industri mudah bertindak balas dengan asid anorganik yang disebut di atas, sekali gus mengurangkan ketahanan kakisan titanium. Oleh itu, kepekatan suhu sederhana dan kerja perlu diberi perhatian dalam proses pemindahan haba.


Titanium tulen industri mempunyai ketahanan kakisan yang baik terhadap asid formik, asid oksalat, asid laktik dan asid organik lain pada suhu bilik.


Ciri-ciri penukar haba titanium:

Penukar haba titanium tidak mudah kehilangan ion logam, jadi ia dapat menggunakan sepenuhnya ciri-ciri non-magnetik ini, yang digunakan untuk farmaseutikal dan makanan dan lain-lain tujuan penukar haba. Kerana rintangan kakisan kuat titanium, jadi peranti haba penukar hidup perkhidmatan lama, dan penggunaan kos penyelenggaraan juga kurang. Di samping itu, disebabkan oleh saiznya yang kecil, keupayaan pemindahan haba yang besar dan kelebihan lain, peralatan berkaitan (seperti pam) pelaburan dan kos operasi dapat dikurangkan dengan sewajarnya.


Julat permohonan:

Penukar haba titanium dengan pelbagai ciri-ciri cemerlang industri titanium tulen, digunakan secara meluas dalam pelbagai budaya makanan laut, pemindahan haba air laut, pemindahan haba air garam, industri kimia, makanan, perubatan, metalurgi, penyejukan, industri ringan, industri penyaduran, tangki pengoksidaan aluminium, pengeluaran garam , pembuatan kertas, ultrasonik, komunikasi elektronik, pemanasan pusat dan industri dan bidang lain.


tiub penukar titanium bergelung (3)

titanium tiub penukar gegelung (6)

tiub penukar titanium bergelung (2)


Siasatan